You are here
Brexit – Brit külügyminiszter: “lényegtelen” az Európai Bíróság hétfői ítélete Brexit 

Brexit – Brit külügyminiszter: “lényegtelen” az Európai Bíróság hétfői ítélete

Lényegtelen az Európai Bíróság friss ítélete, miszerint az Egyesült Királyságnak jogában állna egyoldalúan leállítani az európai uniós kiválás folyamatát, a londoni kormánynak ugyanis ez nem áll szándékában – jelentette ki Jeremy Hunt brit külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.

A Brexit leállítása vagy elhalasztása elfogadhatatlan lenne a lakosság azon 52 százaléka számára, aki a kilépésre voksolt a 2016-os referendumon – emelte ki Hunt az uniós külügyminiszterek tanácsülésének megkezdése előtt.
Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy “valódi kockázatokhoz” vezetne, ha a parlament alsóháza kedden elutasítaná a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodást, ami pedig szakértők szerint több mint valószínű.
Rámutatott, hogy az egyezség nem tökéletes, de ez a lehető legjobb és egyben az egyetlen lehetséges megállapodás, ráadásul a bennmaradó tagországok nyilvánvalóvá tették, hogy nem hajlandóak a tárgyalások újranyitására.
“A szerződés teljesíti a túlnyomó többségét azoknak a dolgoknak, melyekre az emberek szavaztak. Valós kockázatai lennének, ha nem ragadnánk meg ezen lehetőséget, amíg van rá mód” – fogalmazott Hunt, hozzátéve, hogy nincs a láthatáron semmilyen jobb alternatíva.
Simon Coveney, az ír diplomácia vezetője megerősítette, hogy az EU és a brit kormány által már elfogadott, jóváhagyásra váró kiválási szerződés szövege semmiképp nem fog már változni.
Mint mondta, a dokumentum “nehezen elért, kiegyensúlyozott” kompromisszum, amely mindkét félre nézve tisztességes.
Mina Andreeva, az Európai Bizottság illetékes szóvivője hétfőn leszögezte, hogy nem tárgyalható újra a Brexit-megállapodás, a friss bírósági döntés sem változtat a brüsszeli testület ezen álláspontján.
Hozzátette, Jean-Claude Juncker, a bizottság elnöke előző este telefonon beszélt Theresa May brit kormányfővel, aki tájékoztatta őt a fejleményekről.
Az Európai Bíróság hétfőn kimondta, hogy az EU alapszerződésének 50. cikkelye lehetővé teszi a kilépési szándék bejelentésének egyoldalú visszavonását mindaddig, amíg hivatalosan nem lép hatályba a távozás.
Szakemberek szerint az ítélet hatással lehet a kiválási folyamatra, ugyanis a bennmaradás sok brit parlamenti képviselő szemében vonzóbb lehet a komoly gazdasági károkat okozó, rendezetlen távozásnál, az úgynevezett “kizuhanásnál”, és a kilépést ellenzők számára kedvező döntés nyomán nőhet egy második népszavazás esélye is.

mti / 24

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment