You are here
Brexit – Brit nagykövet: sima, zavartalan átmenetre kell törekedni Brexit 

Brexit – Brit nagykövet: sima, zavartalan átmenetre kell törekedni

Sima, zavartalan átmenetre kell törekedni Nagy-Britannia európai uniós kilépéséhez kapcsolódóan – mondta az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete az M1 aktuális csatornán pénteken.

Iain Lindsay azzal összefüggésben beszélt a Brexit előtti és utáni időszakról, hogy a visegrádi országok (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) külgazdasági miniszterei megbeszélést folytattak Philip Hammond brit pénzügyminiszterrel csütörtökön Budapesten.
A magyarországi nagykövet szerint azért is fontos, hogy zökkenőmentes legyen a brit kilépés, mert a két térség közötti éves kereskedelmi forgalom értéke 31 milliárd euró (9300 milliárd forint). Nagy-Britannia a legszorosabb gazdasági kapcsolatokra törekszik, és ambiciózus szabadkereskedelmi megállapodásra készül az EU-val – mondta a diplomata.
Hozzátette: mindenképpen lesz úgynevezett átmeneti időszak, amely biztosítja a vállalkozásoknak és az állampolgároknak, hogy felkészülhessenek a kilépésre.
Iain Lindsay beszámolt arról is, hogy a csütörtöki tárgyalásokon szó volt az uniós polgárok jogairól is, megemlítve, hogy a V4 országaiból 1,2-1,5 millió állampolgár dolgozik, tanul az Egyesült Királyságban.
A budapesti brit nagykövet úgy fogalmazott: Nagy-Britannia távozása az unióból azt jelenti, hogy visszaveszik az irányítást saját ügyeiket illetően, hiszen ez a fő oka annak, hogy kilépnek a közösségből. Szeretnék megerősíteni a brit gazdaságot az unión kívüli régiókkal, így Ázsiával, Észak-Afrikával, Amerikával – tette hozzá.

Forrás: MTI / Kép:   gondola.hu   /

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment