You are here
Brexit – A brit üzleti szektor és az elemzők szerint még bizonytalanabbá vált a helyzet Brexit UK 

Brexit – A brit üzleti szektor és az elemzők szerint még bizonytalanabbá vált a helyzet

 A brit üzleti szektor legnagyobb szakmai szervezetei és a londoni elemzői közösség szerint még bizonytalanabbá vált a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) folyamata, miután a konzervatív párti brit kormány a kilépési megállapodás újratárgyalását kezdeményezte. Az egyik legnagyobb brit bankcsoport, a Barclays szerda este bejelentette, hogy csaknem 200 milliárd euró eszközállományt Dublinba telepít a megállapodás nélküli Brexitre készülve.

A londoni alsóház előző este hatalmazta fel a kormányt arra, hogy kérje az Európai Uniótól a Brexit feltételeiről tartott, tavaly novemberben megállapodással lezárult tárgyalások újbóli megnyitását.
A konzervatív párti brit kormány az ír-északír határ újbóli fizikai ellenőrzésének elkerülését célzó tartalékmegoldás, a keményvonalas tory Brexit-tábor által mereven elvetett backstop-záradék helyett kíván “alternatív megoldásokról” tárgyalni az EU-val.
A Brexit-megállapodást az alsóház nem kis részben e backstop-záradék miatt utasította el két hete, a brit parlamentarizmus történetében példátlan, 230 fős többséggel.
A Brit Kereskedelmi Kamarák (BCC) vezérigazgatója, Adam Marshall szerdai nyilatkozatában, az újratárgyalási kezdeményezésről szólva úgy fogalmazott, hogy a brit politika vég nélküli civódásának piaci bizonytalanság, árufelhalmozás, valamint munkaerő, pénz és befektetések átirányítása a következménye.
Marshall szerint minden olyan nagy üzleti vállalkozásra, amely széles nyilvánosság közepette jelent be döntéseket a Brexittel összefüggésben, számtalan olyan cég jut, amely csendben végzi a biztonságos további működéséhez szükséges változtatásokat a rendezetlen Brexit esetére. Ez azonban elvonja aktivitási kapacitásukat fő tevékenységi területüktől, és ennek nettó következménye a brit gazdaság lassú, de nagyon is valós károsodása.
Adam Marshall hozzáteszi: ha Nagy-Britannia zűrzavaros, szabályozatlan körülmények közepette távozik március végén az Európai Unióból, az komoly károkat okozna a brit üzleti szektornak. A kamarai szervezet vezetője szerint nincs sok olyan üzleti vállalkozás, amely készen állna a két hónapon belüli, megállapodás nélküli Brexitre.
Ugyanezt hangsúlyozta Carolyn Fairbairn, a Brit Iparszövetség (CBI) vezérigazgatója, aki a BBC rádió szerdai hírmagazinjában hazárdjátéknak nevezte a Brexit-megállapodás újratárgyalását célzó kezdeményezést.
Fairbairn szerint nem valószínű, hogy lenne olyan brit üzleti vállalkozás, amely a kilépési szerződés újratárgyalását célzó kezdeményezés hatására leállította volna a megállapodás nélküli Brexit esetére kezdett előkészületeit, sőt inkább annak nagyobb az esélye, hogy a cégek felgyorsították ezeket az előkészületeket.
A CBI vezetője szerint különösen aggályos a helyzet a kis- és középvállalati szektorban, mivel ezeknek a vállalkozásoknak talán a 10 százaléka kezdett eddig hozzá egyáltalán bármiféle készenléti tervezéshez kemény Brexit esetére.
Carolyn Fairbairn kijelentette: a megállapodás nélküli kilépés az EU-ból a brit üzleti szektor számára kezelhetetlen helyzetet teremtene.
A Barclays, az egyik legnagyobb londoni székhelyű globális bankcsoport szerda este bejelentette, hogy 166 milliárd font (190 milliárd euró, több mint 60 ezer milliárd forint) tőkét készül áttelepíteni dublini leánybankjához. Az indoklás szerint a bank nem tud tovább várni készenléti terveinek kivitelezésével, tekintettel a megállapodás nélküli Brexit kilátása okozta bizonytalanságokra.
A Barclays ezzel egy időben a jelenlegi létszám kétszeresére, 300-ra bővíti alkalmazotti gárdáját az ír fővárosban, ugyanakkor Londonból nem tervezi nagyobb létszámú munkaerő áttelepítését máshová.
A londoni Cityben honos más nagy londoni bankok is igyekeznek megerősíteni jelenlétüket uniós pénzügyi központokban, tartva attól, hogy megállapodás nélküli Brexit esetén elveszíthetik passporting-jogosultságaikat, vagyis az euróövezeti piacokra szóló szolgáltatásnyújtási engedélyeiket.
A City kilátásait terhelő Brexit-kockázatokról részletes forgatókönyveket dolgoztak ki nagy londoni pénzügyi-gazdasági elemzőházak.
Az Oliver Wyman globális vállalati tanácsadó cég modellszámításai szerint a legrosszabb forgatókönyvek megvalósulása esetén az EU-piachoz kötődő üzleti aktivitás a londoni pénzügyi szolgáltatási szektorban 40-50 százalékkal zuhanna, és ez a tovagyűrűző másodlagos hatásokkal együtt 38 milliárd font (csaknem 14 ezer milliárd forint) bevételkieséssel és 75 ezer munkahely megszűnésével járhat a Cityben.

mti / hirado

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment