You are here
Brexit – EU-főtárgyaló: nincs vesztegetni való idő a tárgyalások megkezdésére Brexit 

Brexit – EU-főtárgyaló: nincs vesztegetni való idő a tárgyalások megkezdésére

Nincs vesztegetni való idő, mihamarabb meg kell kezdeni az Egyesült Királyság uniós kilépéséről szóló tárgyalásokat, a további csúszással ugyanis nő a kockázata annak, hogy megállapodás nélkül szűnik meg a brit EU-tagság, ami mindkét fél számára káros lenne – emelte ki Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója egy keddi lapinterjúban.

Barnier a Financial Times című brit üzleti napilapnak adott interjújában az egyeztetések megindítására, illetve egy “stabil, elszámoltatható és erős mandátummal rendelkező” tárgyalódelegáció kijelölésére sürgette Londont.
A jövő héten lesz három hónapja, hogy a brit kormány aktiválta a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét, amely az uniós tagság megszűnésének folyamatát szabályozza.
“Aggódom amiatt, hogy gyorsabban telik az idő, mint bárki hinné, a kérdések, amelyekről megállapodásra kell jutnunk, ugyanis rendkívül összetettek” – közölte az egykori francia miniszter.
“Magammal nem tudok tárgyalni” – mondta, hozzátéve, hogy az EU készen áll megkezdeni az egyeztetéseket, amikor az Egyesült Királyság megfelelően felkészült.
A Brexit után bennmaradó huszonhét tagállam egységéről szólva a főtárgyaló azon véleményének adott hangot, hogy azt nem szabad természetesnek venni, az egységen folyamatosan dolgozni kell. Mint mondta, bizonyos ügyek feltehetőleg ki fogják kezdeni később ezt az egységet, de ő mindent meg fog tenni a megőrzése érdekében.
Michel Barnier közölte, legkésőbb 2018 novemberére szeretné lezárni a tárgyalásokat a britekkel, hogy 2019 márciusáig legyen elég idő az egyezmény tagországi és európai parlamenti ratifikálására.
Az 50. cikkely kétévi időtávlatot irányoz elő a kilépés feltételeiről szóló tárgyalásokra, ennek alapján a britek tagsága 2019 márciusában szűnhet meg, hacsak a felek nem állapodnak meg a folyamat meghosszabbításáról. Utóbbi megoldást Barnier nem támogatná, mondván, hogy minden újabb késedelem tovább növeli a bizonytalanságot.
Sajtóhírek szerint Barnier hétfőn találkozott a brit kormány két képviselőjével Brüsszelben, de nem sikerült megállapodniuk az egyeztetések megkezdésének pontos dátumáról, illetve a tárgyalások menetrendjéről. A felek végül abban egyeztek meg, hogy a héten folytatódnak a technikai szintű tárgyalások.
Az eredeti tervek szerint június 19-én kellene megkezdődnie a Brexit-tárgyalásoknak, de az előrehozott brit választások eredménye, a konzervatív párt vereséggel felérő győzelme miatt nagy a bizonytalanság, hogy sikerül-e tartani a menetrendet.

Forás: MTI

További Hírek:

Leave a Comment