You are here
Brexit – Felmérés: a Konzervatív Párt tagjainak többsége a megállapodás nélküli Brexitet támogatná Brexit 

Brexit – Felmérés: a Konzervatív Párt tagjainak többsége a megállapodás nélküli Brexitet támogatná

A kormányzó brit Konzervatív Párt tagsága a lehetséges alternatívák közül a brit EU-tagság megállapodás nélküli megszűnését támogatná a legnagyobb arányban.

A legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov által a Party Members Project (PMP) kutatási program számára elvégzett, pénteken ismertetett felmérés kimutatta, hogy egy olyan népszavazáson, amelyen a brit kormány és az Európai Unió Brexit-megállapodása, a további brit EU-tagság vagy a megállapodás nélküli kilépés között kellene választani, a Konzervatív Párt tagságának 57 százaléka az utóbbi lehetőségre voksolna. A Brexit feltételrendszeréről London és az EU által elért egyezményt 23 százalék választaná, 15 százalék pedig arra szavazna, hogy az Egyesült Királyság maradjon az EU tagja.
Egy olyan népszavazáson, amelyen a Brexit-megállapodás, illetve a megállapodás nélküli Brexit között lehetne választani, a tory tagság 64 százaléka pártolná a megállapodás nélküli kilépést, 29 százalék voksolna az egyezmény elfogadására.
A Konzervatív Párt tagságának jelentős, 59 százalékos többsége általánosságban is elutasítja a kilépési feltételrendszert rögzítő megállapodást, és csak 38 százalék támogatja.
A megállapodásról nem a tagság, hanem az alsóház szavaz várhatóan január 15-én, ám a jelenlegi állapot szerint a parlamentben sincs sok esély az egyezmény elfogadtatására, elsősorban a konzervatív frakció keményvonalas Brexit-táborának ellenállása miatt.
E frakciócsoport azt a tartalékmegoldást ellenzi a leghevesebben, amely az ír-északír határon hosszú évek óta nem létező fizikai ellenőrzés visszaállításának elkerülését szolgálná. E mechanizmus alapján az Egyesült Királyság és az EU vámuniós viszonyrendszerben maradna, ha nem sikerülne időben olyan szabadkereskedelmi megállapodást kidolgozni, amely a határellenőrzés felújítását feleslegessé tenné.
A keményvonalas tory Brexit-tábor szerint e mechanizmus alapján az Egyesült Királyság meghatározatlan időre “beleragadhat” egy vámuniós mechanizmusba az EU-val, úgy, hogy nem tud más országokkal saját kereskedelmi egyezményeket kötni.     Mereven elveti a megállapodást a legnagyobb észak-írországi protestáns britpárti erő, a szintén rendkívül EU-szkeptikus irányvonalú Demokratikus Unionista Párt (DUP) is, amelynek külső támogatása nélkül a kisebbségben kormányzó Konzervatív Párt nem tudja elfogadtatni törvényjavaslatait az alsóházban. A DUP értelmezése szerint ugyanis a Brexit-megállapodásban szereplő tartalékmegoldásban benne van az a lehetőség is, hogy Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi országrésze között keletkezik vámhatár a kilépés után.
Sammy Wilson, a DUP Brexit-ügyi szóvivője pénteken, a BBC rádiónak nyilatkozva megerősítette: a DUP semmiképpen nem szavazza meg a Brexit-megállapodást annak jelenlegi formájában. Wilson szerint ugyanis az egyezmény elfogadásával Észak-Írország szempontjából az Egyesült Királyság többi része “külső országgá” válna.
A kilépési megállapodásról a londoni alsóháznak az eredeti menetrend alapján december 11-én kellett volna szavaznia, de Theresa May miniszterelnök előző nap január harmadik hetére halasztotta a voksolást, éppen azért, mert a határellenőrzés elkerülésére szolgáló megoldás feletti súlyos nézeteltérések miatt reménytelen lett volna a Brexit-egyezmény elfogadtatása.

mti / hirado

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment