You are here
Brexit – Goldman Sachs – vezér: leállhat a City fejlődése Brexit 

Brexit – Goldman Sachs – vezér: leállhat a City fejlődése

A Goldman Sachs bankcsoport vezetője szerint a londoni City pénzügyi központja valószínűleg nem épül le a brit EU-tagság megszűnése után, de fejlődése “lefulladhat”, ha a Londonban honos pénzügyi szolgáltató vállalatok nem férnek hozzá maradéktalanul az európai piachoz.

Lloyd Blankfein a BBC televíziónak nyilatkozva pénteken kijelentette: a Goldman Sachs, amely jelenleg 6500 alkalmazottat foglalkoztat londoni befektetési részlegénél, nem tud várni “az utolsó pillanatig” a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalások eredményére, ezért már most készenléti terveken dolgozik.
Blankfein nem bocsátkozott találgatásokba arról, hogy a Goldman Sachs – a JP Morgan után a második legnagyobb amerikai bankcsoport – hány munkahelyet telepítene át Londonból más pénzügyi központokba, de felfedte, hogy a cég már több európai várossal tárgyalt, és “számos helyszínen” vizsgálja irodahálózatának bővítési lehetőségeit.
A héten a JP Morgan közölte, hogy fontolóra vette több száz londoni munkahely áttelepítését Dublinba, Frankfurtba és Luxemburgba. Daniel Pinto, a JP Morgan befektetési üzletágának elnöke kijelentette: a cégnek a Brexit-tárgyalások lezárulásának másnapjától készen kell állnia a működésre az új körülmények között.
Jamie Dimon, a JP Morgan elnök-vezérigazgatója már a brit EU-tagságról tavaly júniusban tartott – a kilépést pártolók által szűk többséggel megnyert – népszavazás előtt kijelentette, hogy a cég akár négyezer londoni munkahelye is veszélybe kerülhet.
A JP Morgan londoni központjában jelenleg 16 ezren dolgoznak, de a ház csak az egyike a Cityben megtelepült óriási pénzügyi munkaadóknak. A City pénzügyi szolgáltatási központja közvetlenül 350 ezer, közvetve ennél kétszer több alkalmazottat foglalkoztat – többet, mint ahányan a legfőbb kontinentális riválisnak tartott Frankfurtban összesen laknak.
Az utóbbi időszakban más nagy bankcsoportok is jelezték, hogy a brit EU-tagság megszűnésére készülve terveket dolgoztak ki több száz vagy több ezer munkahely áttelepítésére Londonból más európai pénzügyi központokba. A Deutsche Bank a minap szintén négyezer citybeli állás áttelepítését helyezte kilátásba; ez a cég londoni alkalmazotti állományának a fele.
A londoni pénzügyi szolgáltatók elsősorban attól tartanak, hogy a brit EU-tagság megszűnése után elveszíthetik az euróövezeti piacokra szóló szolgáltatásnyújtási engedélyeiket.
A Goldman Sachs vezérigazgatója a pénteki BBC-interjúban kijelentette: a Brexit-tárgyalásoknak nagyon nagy a tétje, “hatalmas gazdaságok hosszú távú stabilitásáról és több százmillió ember megélhetéséről, óriási összegű hazai össztermékekről (GDP) van szó”.
Blankfein szerint éppen ezért legalább “pár évnyi” időszakot kellene biztosítani a kilépési tárgyalások 2019 tavaszára tervezett lezárása után a majdani megállapodásban foglaltak gyakorlati megvalósítására. Ha ez az átmeneti időszak elmarad, akkor a Goldman Sachs és a többi hasonló méretű nagybank munkahelyek és tevékenységi körök áttelepítésére kényszerülhet Londonból.
A Goldman Sachs vezérigazgatója szerint nem valószínű, hogy a londoni City pénzügyi központjában az utóbbi évtizedekben végbement fejlődés teljes mértékben visszafordulna, de a fejlődés “lefulladhat” a Brexit-folyamat miatt.
Londoni pénzügyi elemzők is borúlátóan ítélik meg a Brexit várható hatásait a Cityre.
Az Oliver Wyman globális vállalati tanácsadó cég modellszámításai szerint például a legrosszabb Brexit-forgatókönyvek megvalósulása esetén az EU-piachoz kötődő citybeli üzleti aktivitás 40-50 százalékkal zuhanna. A ház szerint ennek szélsőértékhatása 38 milliárd font (14 ezer milliárd forint) bevételkieséssel és 75 ezer munkahely megszűnésével járhat a Cityben.

Forrás: MTI / Kép: Lloyd Blankfein /

További Hírek:

Leave a Comment