You are here
Brexit – Lengyel külügy: ígéretes a brit EU-tagság megszűnéséről szóló megállapodástervezet Brexit EU 

Brexit – Lengyel külügy: ígéretes a brit EU-tagság megszűnéséről szóló megállapodástervezet

Nagyon pozitívnak és ígéretesnek minősítette a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodástervezet szerda este bejelentett brit kormányzati jóváhagyását Konrad Szymanski uniós ügyekért felelős lengyel külügyminiszter-helyettes.

A megállapodást még véglegesíteni kell, de már most megállapítható, hogy maga a tervezet is “nagyon pozitív és nagyon ígéretes” – nyilatkozott a PAP hírügynökségnek a lengyel külügyminiszter-helyettes.
Szerinte a megállapodás biztosítja majd a brit szigeteken élő – több mint 1 millió – lengyel állampolgár jogait, valamint a “megfelelő pénzügyi elszámolást” a Brexit átmeneti időszakában, ami – mint Szymanski mondta – lehetővé teszi a jövőbeli kapcsolatok meghatározását.
A brit kilépésre vonatkozó politikai folyamat legnagyobb tétje a diplomata szerint az EU-brit gazdasági, politikai és biztonsági kapcsolatok új, “ambiciózus” szabályainak kidolgozása. A lengyel kormánynak ezért nagy elvárásai vannak a végleges megállapodás kapcsán, melyhez utat nyit a szerdai megegyezés – vélte Szymanski.
A megállapodás megkötése céljából november 25-én tartanak rendkívüli uniós csúcsértekezletet. A tervezet jóváhagyásának szerdai bejelentésére Dominc Raab brit Brexit-ügyi miniszter lemondással reagált, azzal az indoklással, hogy nem tudja “jó lelkiismerettel” támogatni ezt.

mti / napi

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment