You are here
Brexit – Michel Barnier: semmivel nem lenne igazolható a “rendezetlen kiválás” Brexit 

Brexit – Michel Barnier: semmivel nem lenne igazolható a “rendezetlen kiválás”

Semmi nem igazolhatja az Egyesült Királyság “rendezetlen kiválását” az Európai Unióból, mindkét fél számára ártalmas lenne, ha megállapodás nélkül szűnne meg a brit EU-tagság – hangsúlyozta Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója csütörtökön Brüsszelben.

“Az egyezmény nélküli kilépés még rosszabbá tenné a mindkét fél számára egyébként is vesztes helyzetet. Nem létezik észszerű indok erre a forgatókönyvre” – mondta Barnier, utalva a Brexit-tárgyalásokért felelős brit miniszter közelmúltbeli kijelentésére, miszerint arra a lehetőségre is fel kell készülnie Londonnak, hogy kivonul a tárgyalásokról.
“Egy tisztességes megállapodás sokkal jobb az egyezmény nélküli távozásnál” – szögezte le.
Mint közölte, London nem “mazsolázhatja ki” a neki tetsző elemeket, a felek közötti kereskedelem kizárólag abban az esetben folyhat tovább “súrlódásmentesen”, ha az Egyesült Királyság tagja marad a belső piacnak és a vámuniónak, de még így is kedvezőtlenebb lesz a helyzet a jelenleginél.
“Nem lehetséges csak bizonyos szektoraiban részt venni az egységes belső piacnak. Nem lehetsz félig kinn, félig benn” – fogalmazott a főtárgyaló, hozzátéve: nem biztos benne, hogy ezt teljesen megértették a La Manche-csatorna másik oldalán.
Barnier emellett felhívta a figyelmet az idő szűkösségére, mert – mint mondta – legkésőbb 2018 novemberére szeretné lezárni a tárgyalásokat, hogy 2019 márciusáig legyen elég idő az egyezmény tagországi és európai parlamenti ratifikálására.
Kiemelte, mielőbb meg kell egyezni a jelenleg egyeztetés alatt álló kérdésekről, hogy megteremtsék a “bizalom légkörét” a kereskedelmi tárgyalásokhoz.
A Lisszaboni Szerződés 50. cikke értelmében az uniós tagság megszűnik, amikor hatályba lép a kilépési szerződés; megállapodás hiányában a távozási szándék (2017. márciusi) bejelentése után két évvel megszűnik az EU-tagság, de a kiválási tárgyalások a tagállamok konszenzusos döntésével meghosszabbíthatók.

MTI

További Hírek:

Leave a Comment