You are here
Brexit – Németország is befogadná az uniós bankhatóságot és a gyógyszerügynökséget Brexit 

Brexit – Németország is befogadná az uniós bankhatóságot és a gyógyszerügynökséget

Németország is befogadná a brit uniós tagság megszüntetése (Brexit) miatt Londonból távozó Európai Bankhatóságot (EBA) és az Európai Gyógyszerügynökséget (EMA) – jelentette be a német kormány szóvivője hétfőn Berlinben.

Steffen Seibert elmondta, hogy az egységes uniós pénzügyi piacot értékelő, a bankszabályozást egységes európai keretbe foglaló, és a pénzügyi rendszer gyenge pontjait feltárni hivatott bankhatóságnak Frankfurt lehetne az új otthona, az unió tagállamaiban forgalmazható gyógyszerek jóváhagyásáért felelős gyógyszerügynökség pedig Bonnba költözhetne a brit fővárosból.
Az új székhelyek kiválasztását célzó eljárásról a júniusi uniós csúcstalálkozón születhet megállapodás – tette hozzá.
Kérdésre válaszolva azt mondta, nem tudja, hogy Németország mellett mely tagállamok pályáznak még az EBA és az EMA elhelyezésére.
Eddig csak az volt ismert, hogy a német kormány az EBA-t költöztetné Németországba. Angela Merkel kancellár a napokban egy gazdasági vezetők előtt mondott beszédében kiemelte, hogy Frankfurt a nemzetközi pénzügyi rendszerben betöltött fontos szerepe miatt “predesztinált” – eleve elrendelt – arra, hogy az EBA székhelye legyen.
Korábban a magyar és a spanyol kormány is jelezte, hogy befogadná a két uniós intézményt.
Forrás: MTI

További Hírek:

Leave a Comment