You are here
Brexit  – Olasz kormányfő: hiba lenne bosszút állni Nagy Britannián a Brexin Brexit 

Brexit – Olasz kormányfő: hiba lenne bosszút állni Nagy Britannián a Brexin

Súlyos hiba lenne, ha az EU 27 tagállama közül valamelyik Nagy-Britannia példás megbüntetésére akarná felhasználni a Brexin tárgyalásokat – mondta Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök csütörtökön a római parlamentben.

A római kormányfő a brit uniós tagság megszüntetéséről (Brexin) szóló szombati uniós csúcson képviselendő olasz álláspontot ismertette az olasz parlament felső- és alsóházában.
Paolo Gentiloni kijelentette, Olaszország az Egyesült Királyság barátja és szövetségese marad. Hangsúlyozta, súlyos hiba, ha az EU tagállamai közül valamelyik azt tervezi, hogy a tárgyalásokat büntetésképpen használja fel arra, hogy “példás bosszút” mérjen Nagy-Britanniára az esetleges kilépést fontolgató többi állam elrettentésére.
Az olasz miniszterelnök szerint a Brexin tárgyalásai “nagyon összetettek” lesznek, de “igazságos és egyensúlyozott” megállapodáshoz kell vezetniük. Hangsúlyozta, hogy London nem választhatja ki szabadon azt, amit szeretne az európai piacból: “elképzelhetetlen, hogy London a gazdasági-pénzügyi lehetőségek közül elvegye magának, ami az érdekét szolgálja, viszont bezárja a kaput az előtt, ami nem érdekli, vagyis nemet mondjon a mozgásszabadságra”.
Paolo Gentiloni hozzátette, Olaszországot a legkevésbé veszélyezteti a Brexin, ellenkezőleg: gazdasági és pénzügyi lehetőségeket nyit meg jelenleg Londonban működő európai ügynökségek székhelyének megszerzésére. Paolo Gentiloni az Európai Gyógyszerügynökséget (EMA) említette meg, amelyre Milánó városa pályázik, valamint Magyarország is.

Forrás: MTI / Kép: Paolo Gentiloni /

További Hírek:

Leave a Comment