You are here
Brexit – Szakértő: az európai integrációhoz fűződő viszonyról kellene dönteni Brexit EU 

Brexit – Szakértő: az európai integrációhoz fűződő viszonyról kellene dönteni

Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense szerint a Brexit-tárgyalások legnagyobb problémája, hogy az Egyesült Királyság még nem döntött arról, a kiválás után milyen közel szeretne maradni az európai integrációhoz.

A szakértő az M1 aktuális csatornán azt mondta, a briteknek arról is határozniuk kell, hogy kedvezményeken keresztül benne szeretnének-e maradni az egységes piacban vagy inkább a globális, nemzetközi piacon próbálnak versenyelőnyt szerezni, akár Európa rovására is.
Az Egyesült Királyság legnagyobb kereskedelmi partnere Európa, az exportnak körülbelül 43 százaléka, az importnak 57 százaléka származik az európai integrációból – fűzte hozzá.
Ha a britek eldöntik milyen közel maradnának a vámunióhoz, akkor ennek az áráról is lehetne beszélni – mutatott rá. Megjegyezte: lehetséges, hogy a Norvég példa alapján Nagy-Britanniának is fizetnie kell.
A Brexit ügye semmiképp nem záródik le a brit EU-tagság megszűnésének márciusi határidejéig, hiszen utána kezdenek tárgyalni a jövőbeli gazdasági kapcsolatokról – tette hozzá.
Az Európai Unió jelenleg a brit politika megosztottságát látja, és valószínűleg úgy gondolja, hogy a brit problémák importálása az európai politikai ügyekbe a továbbiakban nem lenne szerencsés – fogalmazott Gálik Zoltán.

mti

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment