You are here
Brexit – Theresa May: London megállapodásra törekszik az EU-val, de nem bármilyen áron    Brexit 

Brexit – Theresa May: London megállapodásra törekszik az EU-val, de nem bármilyen áron  

A brit miniszterelnök szerint London megállapodásra törekszik az Európai Unióval a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről, de nem bármilyen áron.

Theresa May a kormányzó brit Konzervatív Párt Birminghamben zajló éves kongresszusának szerdai zárónapján felszólalva kijelentette: Nagy-Britannia nem fél attól sem, hogy esetleg megállapodás nélkül kell kilépnie az EU-ból. Hozzátette ugyanakkor: őszintén ki kell mondani, hogy a megállapodás nélküli Brexit a kétoldalú kereskedelemben megjelenő vámok és a költséges határellenőrzések miatt Nagy-Britannia és az Európai Unió számára egyaránt rossz lenne.
Theresa May több mint egyórás beszédében elmondta: sokan győzködik őt arról, hogy határozottan zárja ki a megállapodás nélküli Brexit lehetőségét. Ha azonban a brit kormány így járna el, azzal saját tárgyalási pozícióját gyengítené, és el kellene fogadnia bármit, amit az EU felajánl – mondta a brit miniszterelnök.
May szerint ez jelenleg két dolog kényszerű elfogadását jelentené.
Az egyik egy olyan egyezmény, amely Nagy-Britanniát ha névleg nem is, de gyakorlatilag az Európai Unióban tartaná, és az EU-ból érkezők további szabad letelepedésének engedélyezésére kényszerítené. Londonnak mindemellett továbbra is hatalmas összegekkel kellene hozzájárulnia az EU költségvetéséhez, miközben nem tudna saját jogán kereskedelmi megállapodásokat kötni az unión kívüli országokkal.
A brit kormányfő ezzel kimondatlanul valószínűleg arra az elképzelésre utalt, amelyet nemrégiben Guy Verhofstadt, az Európai Parlament (EP) Brexit-ügyi referense terjesztett elő a BBC brit közszolgálati televíziónak nyilatkozva.
Verhofstadt a nagy feltűnést keltő néhány héttel ezelőtti BBC-interjúban kijelentette, hogy az Európai Parlament társulási szerződést szeretne Londonnal, és azt is el akarja érni, hogy Nagy-Britannia az Európai Unió egységes belső piacának és vámuniójának tagja maradjon.
A brit kormány Brexit-stratégiájának azonban éppen az az egyik sarkalatos eleme, hogy Nagy-Britannia nemcsak az EU egységes belső piacáról és a vámunióból is kivonul.
London érvelése szerint ugyanis a további brit tagság e két integrációs szerveződésben olyan feltételrendszerek teljesítését jelentené – mindenekelőtt a bevándorlás szabályozásában és az unión kívüli országokkal fenntartott kereskedelmi kapcsolatokban -, mintha meg sem szűnne a brit EU-tagság.
Szerdai kongresszusi záróbeszédében Theresa May ezt az érvelést erősítette meg.
A brit kormányfő szerint a második lehetőség – abban az esetben, ha London kizárná a megállapodás nélküli Brexitet – egy olyan megoldás lenne, amelynek alapján Észak-Írország gyakorlatilag leválna az Egyesült Királyságról és saját jogán az EU vámuniójának tagja maradna.
May ezzel arra az uniós javaslatra utalt, amely szerint Észak-Írország és az EU-ban maradó Ír Köztársaság közös vámövezetet alkotna a Brexit után, elkerülendő, hogy a 499 kilométeres ír-északír határon – amely az Egyesült Királyság és az EU egyetlen szárazföldi vámhatára lesz – vissza kelljen állítani a hosszú ideje nem létező fizikai határellenőrzést.
London ezt a javaslatot kezdettől határozottan elveti, azzal az érvvel, hogy így az Ír-tengeren jönne létre vámhatár Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi része között.
Theresa May a Konzervatív Párt birminghami kongresszusát záró szerdai beszédében ismét leszögezte, hogy London soha nem fogja elfogadni e két lehetőség egyikét sem.
A brit miniszterelnök megerősítette azt is, hogy a brit EU-tagság után végleg megszűnik az akkor újonnan érkező uniós állampolgárok szabad nagy-britanniai letelepedési jogosultsága, és az új brit bevándorlási rendszer a külföldi munkavállalók szakképesítésére összpontosít majd, nem arra, hogy honnan jöttek.
May kongresszusi záróbeszédében igyekezett derűlátásra bírni a Brexit ügyében rendkívül megosztott Konzervatív Pártot. Kijelentette: igaz, hogy ha nem lesz megállapodás az EU-val, Nagy-Britannia kezdetben “kemény időszakot” élne át, de a britek rugalmassága és leleményessége ezen is átsegítené az országot. “A jövő tele van ígéretes lehetőségekkel, Nagy-Britanniára történelmének legszebb napjai várnak” – mondta nagy ovációval fogadott beszédében a brit kormányfő.

mti / lokal

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment