You are here
Brit belügyi államtitkár: “percek alatt” be lehet majd adni a folyamodványt a letelepedett státusért       Brexit EU 

Brit belügyi államtitkár: “percek alatt” be lehet majd adni a folyamodványt a letelepedett státusért    

A brit belügyminisztérium bevándorlásügyi államtitkára szerint a törvényesen Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok “pár perc alatt” regisztráltathatják majd magukat állandó nagy-britanniai lakosként a brit EU-tagság megszűnése utáni időszakra.

Brandon Lewis a londoni parlament felső kamarája, a Lordok Háza európai uniós igazságügyi kérdésekkel foglalkozó albizottságának keddi meghallgatásán kijelentette: a letelepedett státusért folyamodó külföldi EU-állampolgároknak “várhatóan hat-nyolc” kérdésre kell majd válaszolniuk az erre létrehozott online felületen, és két héten belül választ kapnak a brit hatóságoktól.
Lewis hangsúlyozta, hogy az uniós polgároknak egyelőre nem is kell tenniük semmit, a regisztráció jövőre indul, és sokkal egyszerűbb lesz, mint a jelenlegi rendszer, amelyben egy 85 oldalas folyamodványt kell átolvasni és kitölteni.
A brit belügyi államtitkár szerint a külföldi EU-állampolgárok kérvényeit elbíráló hatóságok abból az alapeseti feltételezésből indulnak majd ki, hogy aki letelepedett státusért folyamodik, az jogosult is a kérvény kedvező elbírálására.
Brandon Lewis a meghallgatáson kijelentette: csak olyan esetekben tudja elképzelni a folyamodvány elutasítását, amikor a kérvényezőről kiderül, hogy bűncselekményekért elítélték, vagy körözés alatt áll, illetve akkor, ha valaki hamisan állítja, hogy külföldi EU-ország állampolgára, vagyis csalárd módon nyújt be tartózkodási kérvényt.
Lewis megerősítette azt is, hogy az állandó nagy-britanniai tartózkodási engedély kérelmezése alapesetben pénzbe kerül majd. Hozzátette, hogy a brit kormány még nem döntött a pontos díjról, de az összeg nem fogja meghaladni a brit útlevelek kiállításáért felszámolt illetéket. A brit útlevélért jelenleg 72,50 fontot (26 ezer forintot) kell fizetni.
Nem sokkal a belügyi államtitkár felsőházi meghallgatása előtt Theresa May brit miniszterelnök nyílt levélben fordult a Nagy-Britanniában élő 3,2 millió külföldi EU-állampolgárhoz, közölve velük: azt szeretné, ha a Brexit, vagyis a brit EU-tagság megszűnése után is maradnának.
May hangsúlyozta: nagyra értékeli, hogy a külföldi EU-állampolgárok a brit gazdaság, a társadalom és a kultúra, egyáltalán a nagy-britanniai életforma minden szegmensét gazdagítják jelenlétükkel és tevékenységükkel.
“Tudom, hogy hazánk szegényebbé válna, ha Önök távoznának, (ezért) azt szeretném, ha maradnának” – fogalmazott a Downing Street által közzétett nyílt levelében a brit kormányfő.
Theresa May megerősítette, hogy azok a külföldi EU-állampolgárok, akik a brit EU-tagság megszűnésének várható időpontjában, 2019. március 29-én már öt éve folyamatosan Nagy-Britanniában tartózkodnak, jogosultak lesznek a letelepedett státusra.
Hozzátette: akik addig a napig öt évnél kevesebb ideje, de szintén életvitelszerűen Nagy-Britanniában tartózkodnak, ugyancsak maradhatnak, amíg nagy-britanniai tartózkodási időtartamuk eléri az öt évet, és onnantól ők is jogosultak lesznek állandó tartózkodási engedélyre.
A brit miniszterelnök hangsúlyozta: a külföldi EU-állampolgárok jogosultságait Nagy-Britannia törvénybe iktatja, és e jogosultságoknak brit bíróságok szereznek majd érvényt.

Forrás: MTI / Kép:   gov.uk   /

További Hírek:

Leave a Comment