You are here
Brit karácsonyi szokások      Life in the UK UK 

Brit karácsonyi szokások    

A britek többsége december 24-e (Christmas Eve) estéjét általában a barátokkal közösen töltik, majd lefekvés előtt még a gyerekek a kandalló vagy az ablak közelébe függesztik a hosszú, piros vagy csíkos gyapjú zoknikat, ugyanis karácsony éjjelén Santa Claus (akit talán Mikulásnak fordíthatnánk bár története teljesen eltérő a magyar Mikulásunkétól) avagy Father Christmas (Karácsony Apó) a kéményen át a kandallóba ereszkedik, hogy megtöltse azokat apró ajándékokkal és édességgel.

A karácsonyt megelőző napokon nem ritkaság, hogy sapkába és kesztyűbe öltözött fiatalok, gyertyákkal kezükben, kórusban karácsonyi dalokat énekelnek. Az így gyűjtött aprópénzt aztán jótékony célokra fordítják.

A protestáns angolszász karácsony nem ismerik a szenteste fogalmát. A karácsony ünnepe arrafelé Christmas Day-jel december 25-ével kezdődik. Így a angolok december 25-én mennek templomba, és már reggel átadják egymásnak az ajándékokat, melyek sok családban már az előző nap felállított karácsonyfa alatt várakoztak a kibontásra. A fenyőállítás tradíciója akárcsak hazánk estében, az angolokhoz is Németországból érkezett Viktória királynő idején (XIX. század közepe).

Az ajándékbontást a háziasszonyok réme követi: a konyha, merthogy az ebéd elképzelhetetlen gesztenyével töltött pulyka, zöldségköret, krumplipüré nélkül. Hozzá jófajta fehérbort isznak. Az ebéd fénypontja az ízletes, fészeres karácsonyi puding, aminek a receptje kincset is érhet akár, hiszen sok családban generációk óta öröklődik.
A karácsonyi pukkantó nagy népszerűségnek örvend Angliában, és minden karácsonyi teríték mellett ott lapul. A pukkantó tulajdonképpen egy csillogó papírba csomagolt keménypapírból készült henger, ami úgy néz ki, mint egy nagyobb méretű szaloncukor.

Mindig két ember szakítja szét – ezt egy kisebb petárdaszerű pukkanás kíséri. A hengerben egy színes papírkorona, egy vicc és egy kis ajándék található. A széthúzásnak az asztal felett kell történnie, jobb kézben tartva, bal kézzel pedig húzva a szomszéd pukkantóját. A híres karácsonyi „crackert” Thomas Smith találta ki 1846-ban (ő francia novellákat árusított karácsonyi ajándékként). Népszerűvé viszont csak azután vált, miután színes papírba (christmas crackerbe) csomagolva árulta az írásait. Nagy-Britanniában az 1860-as években kezdett elterjedni.

Természetesen a ma is igen népszerű karácsonyi képeslap küldésének szokása is Londonból származik. Az ötlet egy bizonyos Henry Cole fejéből pattant ki és az első kártyát 1843-ban küldték, abban az évben amikor Charles Dickens írása, a Karácsonyi Ének (A Christmas Carol) is megjelent.

A hagyományosan konzervatív angol társadalomban ezen a napon elmaradhatatlan esemény a királynő hagyományos karácsonyi beszéde, melyet a televízió közvetít, s mely az angolok szerint meglehetősen unalmas, mégis mindenki megnézi. December 26-a a Boxing Day, Karácsony másnapja, ilyenkor hagyományosan a személyzetet ajándékozták meg. Neve arra utal, hogy ezen a napon nyitották fel a templomi perselyt (box), tartalmát pedig a szegények között osztották szét.

 

Forrás: Idegenvezetes London

További Hírek:

Leave a Comment