You are here
Brit külügyminiszter: ideje elkezdeni a komoly tárgyalásokat     Brexit 

Brit külügyminiszter: ideje elkezdeni a komoly tárgyalásokat  

Ideje elkezdeni a komoly tárgyalásokat az Egyesült Királyság uniós kilépésének feltételeiről – jelentette ki Boris Johnson brit külügyminiszter hétfőn Luxembourgban, röviddel Theresa May kormányfő brüsszeli látogatásának megkezdése előtt, amelynek célja, hogy kimozdítsák a holtpontról az egyeztetéseket.

“Úgy gondoljuk, itt az ideje hozzálátnunk a komoly tárgyalásokhoz a jövőről és az új kapcsolatról, a mély és különleges partnerségről, amelyet reményeink szerint létrehozhatunk” – mondta Johnson az uniós külügyminiszterek tanácsülése előtt.
“Indítsuk be a tárgyalásokat, ne húzzuk az időt. Nagyon reméljük, hogy barátaink és partnereink értik az üzenetet, és tényleg megkezdjük a komoly egyeztetéseket” – közölte a tárcavezető.
Hozzátette: kormánya “nagyon jó” és “tisztességes” javaslatokat tett le az asztalra az állampolgárok jogainak biztosításáról.
Theresa May brit kormányfő David Davis Brexit-ügyi miniszterrel hétfőn Brüsszelbe látogat, ahol Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Michel Barnier uniós főtárgyalóval egyeztetnek.
Az Európai Unió csütörtökön kezdődő csúcsértekezletén kellene dönteni arról, hogy történt-e érdemi előrelépés a brit kilépés feltételeiről – elsősorban a pénzügyi kötelezettségek rendezéséről és a külföldi állampolgárok jogosultságainak garantálásáról – folyó jelenlegi, első tárgyalási szakaszban.
Ettől a döntéstől függ, hogy a bennmaradó huszonhét tagállam vezetői hozzájárulnak-e a továbblépéshez a tárgyalások második szakaszába, amely a szigetország és az Európai Unió jövőbeni viszonyrendszeréről, mindenekelőtt a kereskedelmi kapcsolatokról szól majd. Vezető EU-tisztviselők azonban meglehetősen borúlátó értékeléseket adtak legutóbbi nyilatkozataikban ennek esélyeiről.

Forrás: MTI / Kép:  ujszo.com    /

További Hírek:

Leave a Comment