You are here
Brit parlamenti bizottság: nem hatékony az EU földközi-tengeri művelete EU 

Brit parlamenti bizottság: nem hatékony az EU földközi-tengeri művelete

A brit parlament alsóházának EU-ügyi bizottsága szerint nem hatékony, sőt esetenként a céllal ellentétes hatású az Európai Unió (EU) Sophia nevű, az embercsempészet ellen indított földközi-tengeri művelete.

A bizottság szerdán Londonban nyilvánosságra hozott tanulmánya szerint a 2015-ben kezdett tengeri műveletnek csekély hatása volt a migráció megfékezésében, és ez éppen a Frontex európai határ- és partvédelmi ügynökség hivatalos adataiból derül ki.
A testület által idézett Frontex-adatok szerint a Földközi-tenger középső medencéjében tavaly minden korábbinál nagyobb arányú illegális migrációt észleltek: 2016-ban ezen az útvonalon 181 436 ember érkezett Európába, 18 százalékkal több, mint egy évvel korábban.
Az alsóházi bizottság véleménye szerint a Sophia művelet nem gyakorolt érdemi elrettentő hatást az embercsempész hálózatok működésére és üzletmenetére sem a mediterrán térség középső útvonalán.

 

Az uniós fellépés akaratlan következményeként – tekintettel arra, hogy a Sophia művelet keretében sok hajót megsemmisítettek – az embercsempészek most már sokszor tengeri közlekedésre alkalmatlan, ócska vízi járműveken bocsátják útjukra a migránsokat, és ez a halálesetek számának növekedéséhez vezetett – áll a bizottsági jelentésben.
A brit alsóház EU-ügyi testülete szerint a haditengerészeti művelet nem is a megfelelő eszköz a Földközi-tenger középső területein zajló migráció kezelésére, mivel az embercsempész hálózatok a szárazföldön működnek, és így ellenük aligha lehet érdemi felderítő tevékenységet folytatni a nyílt tengeren.
A bizottság mindezek alapján arra a véleményre jutott, hogy az embercsempész hálózatok “üzleti modelljének” felszámolásához Líbia déli, szárazföldi határán van szükség összehangolt fellépésre.

Forrás: MTI / Kép:   PestiSrácok  /

További Hírek:

Leave a Comment