You are here
A brit pénzügyminiszter szerint csak 2027-re lesz többlet a költségvetésben Brexit 

A brit pénzügyminiszter szerint csak 2027-re lesz többlet a költségvetésben

A korábbi időpontot tovább módosítva a brit pénzügyminiszter várhatóan hamarosan bejelenti, hogy az államháztartási többletet csak 2027-re sikerül elérni – értesült a The Times.

A brit lap a keddi számában azt írta, Philip Hammond a költségvetésről és a gazdaság állapotáról szóló szokásos őszi parlamenti beszámolót fogja felhasználni erre. A júniusi előrehozott választások kampányában a kormányzó Konzervatív Párt elkötelezte magát az államháztartási többlet 2025-ös elérésére, a határidő kormányzati dokumentumokban is szerepel. Philip Hammond azonban óvatosabban fogalmazott ennél, a The Times szerint pedig hamarosan arra kényszerülhet, hogy elismerje, a következő parlamenti ciklus vége, vagyis 2026-2027 előtt nem tudják elérni a célt.
A lap szerint ennek oka részben a kiadások növekvő mértéke, valamint az, hogy a toryk nem tudtak többséget szerezni a törvényhozás alsóházában.
Philip Hammond azonban továbbra is kitart az elődje, George Osborne által az államháztartási többletről kitűzött cél mellett. A The Times szerint sok közgazdász támogatja a határidő kitolását, az ahhoz való merev ragaszkodás ugyanis csak növelné az ország Európai Unióból való kiválása miatt amúgy is nagy bizonytalanságot.
Valószínű, hogy a pénzügyminiszter a jövőben sem fogja támogatni a kormányzati kiadások, elsősorban a fizetések növelését a közszférában, illetve csak akkor, ha megfelelőnek ítélt reformtervek kerülnek az asztalára – írta a lap.
A The Times emlékeztetett arra, több lyuk is keletkezett a költségvetésben, ezeket be kell foltozni. Köztük említette az Észak-Írországnak ígért plusz egymilliárd fontot, amely biztosítja a Konzervatív Pártnak a legnagyobb észak-írországi protestáns erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) támogatását a kormányzáshoz.
A pénzügyminisztérium szerint adóemelés révén nem tudják növelni az államháztartási bevételeket, mert elég, ha a parlamentben mindössze hét képviselő az ellenzékkel szavaz, máris blokkolni tudják a költségvetési törvénytervezetet. A kiadások lefaragása is nehézkes, 2020 márciusáig ugyanis rögzítve vannak. A kormány emellett kijelentette, a mostani parlamenti ciklusban nem akarja jobban visszanyesni a jóléti kiadásokat.
A GDP-arányos államháztartási hiány a 2015-2016-os 3,8 százalékról 2016-2017-re 2,6 százalékra csökkent, a 2017-2018-as pénzügyi évben 2,9 százalékos, 2021-2022-re viszont már csak 0,7 százalékos lesz – ismertette a The Times.

Forrás: MTI / Kép:   WikimediaCommons   /

További Hírek:

Leave a Comment