You are here
Brit radikális szervezet muszlimellenes videóit osztotta meg Trump a Twitteren    UK USA 

Brit radikális szervezet muszlimellenes videóit osztotta meg Trump a Twitteren  

  Egy radikális brit szervezet muszlimellenes videóit osztotta meg szerdán Donald Trump amerikai elnök a Twitter üzenőportálon. Az ügy komoly felháborodást kavart Nagy-Britanniában, a Downing Street szóvivője is bíráló nyilatkozatot adott ki, egyenes utalást tett ugyanakkor arra is, hogy nem mondják le Trump állami látogatásra szóló meghívását.

Trump Twitter-oldalán a Britain First nevű radikálisan EU-ellenes, bevándorlás-ellenes és muszlimellenes brit csoport három videója jelent meg.
A három – szerdai brit médiabeszámolók szerint valóságtartalmában nem megerősített – felvétel egyikén a csatolt leírás szerint az látszik, amint egy muszlim egy mankóval közlekedő holland fiatalra támad. Egy másik videón egy férfi – a cím szerint szintén muszlim – egy Mária-szobrot tör össze, a harmadik videó pedig a hozzá fűzött leírás szerint azt ábrázolja, hogy egy “muszlim csőcselékből” álló csoport egy tizenéves fiút taszít a mélybe egy háztetőről, utána agyonveri.

 

 
A videókat eredetileg a 2011-ben alakult Britain First helyettes vezetője, Jayda Fransen töltötte fel a Twitterre, és innen került az amerikai elnök Twitter-oldalára, amelynek több mint 43 millió követője van. A 31 éves Fransent a minap Londonban őrizetbe vették, és vádat emeltek ellene azon a címen, hogy nem sokkal korábban, egy belfasti beszédében fenyegető, inzultáló és sértő hangvételű kifejezéseket használt kisebbségekkel szemben.
Theresa May miniszterelnök hivatala szerdán kora este rosszallását fejezte ki a videók újraközlése miatt. A Downing Street szóvivőjének nyilatkozata szerint a Britain First a nagy-britanniai közösségek megosztására törekszik gyűlöletteljes, hazugságokat terjesztő és feszültséget szító szóhasználatával, nyugtalanságot keltve a törvénytisztelő emberek körében.
May szóvivője szerint a brit nép elsöprő többsége “elveti a szélsőjobboldal előítéletes retorikáját, amely épp az ellentettje mindazon értékeknek – a tisztességnek, a toleranciának és a tiszteletnek -, amelyeket ez az ország képvisel”.
A londoni kormányfői hivatal szóvivője szerint mindezek alapján “helytelen, amit az (amerikai) elnök tett”.
Arra a kérdésre azonban, hogy a fejlemény érintheti Donald Trump állami látogatásra szóló nagy-britanniai meghívását, a Downing Street illetékese kitérően csak annyit mondott: az Egyesült Államok Nagy-Britannia egyik legrégebbi és legszorosabb szövetségese, az állami látogatásra szóló meghívást az amerikai elnök megkapta és elfogadta.

 

 
A meghívást Theresa May adta át II. Erzsébet királynő nevében januári washingtoni látogatásán, alig hét nappal Trump beiktatása után.
A nagy-britanniai állami látogatásra meghívott külföldi államfők hivatalosan az uralkodó vendégei, és a királynő valamelyik rezidenciáján, a londoni Buckingham-palotában vagy a windsori kastélyban szállásolják el őket.
A brit muszlim közösség legnagyobb érdekképviseleti szervezete, a Brit Muszlim Tanács szerdán felszólította a brit kormányt arra, hogy határolódjon el a történtektől.
A szervezet szóvivője szerint ez az eddigi legegyértelműbb megnyilvánulása annak, hogy az amerikai elnök “támogatja a szélsőjobboldalt és annak elvetemült muszlimellenes propagandáját”.
“Reméljük, hogy a (brit) miniszterelnök és a belügyminiszter elhatárolódik Trumptól és kommentárjaitól, és megerősíti, hogy a (brit) kormány irtózik a szélsőségesség minden formájától” – fogalmazott a Brit Muszlim Tanács szóvivője.

Forrás: MTI / Kép:   hirek.ma   /

További Hírek:

Leave a Comment