You are here
Brit választások – A DUP elvben kész támogatni a konzervatív kisebbségi kormányt UK 

Brit választások – A DUP elvben kész támogatni a konzervatív kisebbségi kormányt

Az észak-írországi britpárti unionista mozgalom legnagyobb pártja, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) szombat este úgy döntött, hogy elviekben kész támogatni a Konzervatív Párt vezette kisebbségi brit kormányt.

A szombatra hivatalossá vált végleges adatok szerint az előrehozott csütörtöki parlamenti választásokon a 2010 óta kormányzó konzervatívok 318 képviselői mandátumot szereztek a 650 fős londoni alsóházban, vagyis frakciójuk létszáma nem éri el az abszolút többséghez minimálisan szükséges 326 főt.
Theresa May miniszterelnök a csütörtöki választások eredményének ismertté válása után bejelentette, hogy a konzervatívokat hagyományosan támogató legnagyobb észak-írországi protestáns erővel, a Demokratikus Unionista Párttal alakít ki együttműködést, így biztosítva a működőképes kormánypárti többséget.
A DUP tíz mandátumot szerzett, így a két pártcsoport együttes frakciólétszáma már meghaladja az abszolút többséghez szükséges minimumot.
A Downing Street szombat este bejelentette, hogy a DUP elfogadta a konzervatív kormány támogatásáról szóló előzetes megállapodás elveit a “confidence and supply” rendszer alapján. A westminsteri típusú parlamentáris rendszerben az ilyen jellegű megállapodásokban részes kis pártok elviekben vállalják, hogy ha a legnagyobb, de abszolút többséget el nem érő párt vezetésével kisebbségi kormány alakul, annak külső támogatást nyújtanak sarkalatos kérdésekben, például bizalmi szavazásokon (confidence), illetve olyan jellegű törvényjavaslatok – mindenekelőtt a költségvetés – elfogadtatásában, amelyek a kormány működéséhez szükséges pénzellátást (supply) biztosítják.
Eseti, szavazásról szavazásra kötendő megállapodások alapján az egyezségben részes kis pártok más törvényjavaslatok parlamenti elfogadtatásához is segítséget nyújthatnak, de a bizalmi és a költségvetési szavazásokhoz nyújtott támogatásuk a legfontosabb, mivel ezek kudarca a kormány bukását jelenti.
A DUP-val folytatandó együttműködés első próbája június 27-én várható, amikor az újjáalakuló alsóház szavaz az új kormány első törvényalkotási programjáról. Ez bizalmi szavazásnak számít, és ha az alsóház elveti a programot, a kormánynak le kell mondania.
A Downing Street szóvivője szombat este közölte, hogy a DUP-val folytatandó együttműködés részleteit hétfőn vitatja meg hivatalosan az új brit kormány.
A konzervatívok és a DUP együttműködésének megakadályozására a change.org globális petíciós portálon pénteken felhívás jelent meg, amelyet szombat estig több mint 600 ezren írtak alá. A felhívás szerint a DUP törvényi diszkriminációt akar bevezetni az LGBT-közösség tagjai ellen, a teremtéstant tudományos tényként akarja taníttatni a gyerekeknek, az abortusz teljes tilalmat kívánja, és bűnözőkké akarja nyilváníttatni azokat, akik terhességmegszakítást kérnek, és azokat is, akik a beavatkozást elvégzik. A petíció szerint a DUP mindemellett támogatná a halálbüntetés újbóli meghonosítását is.
A DUP-val kötött együttműködési megállapodás “gusztustalan, kétségbeesett kísérlet” a hatalom megtartására, ezért Theresa May kormányfőnek le kell mondania – áll a felhívásban.

Forrás: MTI

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment