You are here
Brit választások – Jeremy Corbyn: a munkáspárti kormány első intézkedése lenne a külföldi EU-polgárok jogainak garantálása UK 

Brit választások – Jeremy Corbyn: a munkáspárti kormány első intézkedése lenne a külföldi EU-polgárok jogainak garantálása

A brit Munkáspárt vezetője szerint ha a párt megnyeri a jövő csütörtöki előrehozott parlamenti választásokat, kormányának első intézkedése a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-polgárok jogainak garantálása lesz.

Jeremy Corbyn, a legnagyobb brit ellenzéki erő miniszterelnök-jelöltje a Labour csütörtöki kampányrendezvényén kijelentette: kormányra kerülve a Munkáspárt azzal kezdené tevékenységét, hogy egyértelmű kötelezettséget vállal a Nagy-Britanniában élő és dolgozó, a brit gazdaság teljesítményéhez “hatalmas mértékben hozzájáruló” külföldi EU-állampolgárok meglévő jogosultságainak garantálására, és arra, hogy a brit EU-tagság megszűnése után is Nagy-Britanniában maradhatnak.
Corbyn elmondta: levélben kérte mindegyik EU-tagállam illetékeseit arra, hogy hasonlóképp biztosítsák az ott élő brit állampolgárok jogosultságainak és tartózkodási jogának további érvényesülését.
A konzervatív párti brit kormány is biztosítani kívánja más európai uniós tagországok Nagy-Britanniában élő állampolgárainak jogosultságait, de csak viszonossági alapon, vagyis úgy, hogy egyidejűleg az EU-társállamok is garanciát vállaljanak az ott élő brit állampolgárok jogosultságainak további érvényesülésére.
Theresa May miniszterelnök álláspontja szerint erről egyoldalú brit kormányzati döntés helyett a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalási folyamat korai szakaszában kell egyezségre jutni az EU-partnerekkel.
Jeremy Corbyn a Munkáspárt csütörtöki kampányrendezvényén azonban “szégyenteljesnek” nevezte, hogy a konzervatív kormány nem vállalt saját döntési hatáskörében garanciát a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogosultságainak további érvényesítésére.
A Labour vezetője kijelentette: emiatt “közösségünk 3 millió tagja” került bizonytalan helyzetbe.
Hivatalos becslések szerint hozzávetőleg ennyi külföldi EU-állampolgár él jelenleg Nagy-Britanniában.
Corbyn szerint “szégyenfoltot ejtett” a brit kormány megítélésén, hogy a konzervatívok elutasítják ezt a “tisztesség megkövetelte egyszerű kötelezettségvállalást”.
Hozzátette: a Munkáspárt elfogadja, hogy Nagy-Britannia az EU-tagságról tartott, a kilépést pártolók által szűk többséggel megnyert tavalyi népszavazás nyomán távozik az Európai Unióból, de elutasítja a konzervatív kormány azon álláspontját, amely szerint az esetleges rossz megállapodásnál az is jobb eredmény lenne, ha az EU-val folytatandó tárgyalásokon nem születik egyezség a brit kilépés feltételeiről.
Jeremy Corbyn szerint ez a lehetséges legrosszabb eredmény lenne, nem utolsósorban azért, mert a brit gazdaságnak az EU-tagság megszűnése után is vámmentes hozzáférésre lesz szüksége az Európai Unió piacaihoz.
A Munkáspárt vezetője hangsúlyozta: a megállapodás elmaradása azt jelentené, hogy Nagy-Britannia és az EU kereskedelme a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályrendszere alapján folytatódna, és ez vámakadályokat jelentene a brit export előtt. A brit gyártmányú autók európai exportját például 10 százalékos vám terhelné, és mindez azzal a kockázattal járna, hogy a brit gazdaságban honos feldolgozóipari cégek áttelepülnek a kontinensre.
A bevándorlásról szólva kijelentette: a brit EU-tagság megszűnése a Munkáspárt szerint is véget vet a munkaerő szabad áramlásának Nagy-Britannia és az EU között. Corbyn szerint a Labour a bevándorlást a brit gazdaság igényeinek megfelelően szabályozná, és megtiltaná a brit vállalatoknak, hogy az üres állásokra csak külföldről toborozzanak a hazainál olcsóbb munkaerőt.

Forrás: MTI / Kép: Jeremy Corbyn /

További Hírek:

Leave a Comment