You are here
Brit választások – Szakértő: nagy szerepe lesz a választáson az átszavazásoknak UK 

Brit választások – Szakértő: nagy szerepe lesz a választáson az átszavazásoknak

Nagy szerepe lesz a csütörtöki, nagy-britanniai előrehozott parlamenti választáson annak, hogy hová szavaznak át a liberálisok és a függetlenségi pártiak (UKIP), illetve, hogy miként tudják mozgósítani a fiatalokat – mondta Kiss István, a Századvég Alapítvány vezető kutatója az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

Kiss István elmondta: a választás nemcsak arról szól, hogy a két nagy párt, a Konzervatív Párt, illetve a Munkáspárt mennyire népszerű, hanem arról is, hogy a két jelölt, Theresa May konzervatív párti miniszterelnök és Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője mennyire népszerű.
A szakértő felhívta a figyelmet arra, korábban egyértelmű volt, Theresa May a legnépszerűbb politikus az országban, de az elmúlt másfél hónapban nemcsak a pártok közötti különbség csökkent, hanem a két politikus közötti is. Theresa May továbbra is népszerűbb Jeremy Corbynnél, de míg May népszerűsége az elmúlt időben csökkent, ahogy a pártjáé is, Corbyn pedig – bár megítélése még mindig összességében negatív -, sokat tudott “visszahozni” – jegyezte meg.
Jelezte: az egyfordulós, egyéni választókerületi brit választási rendszer miatt nagyon nagy szerepe lesz a taktikai szavazásoknak. Könnyen lehet, hogy ez a választás a két nagy pártról szól, mert az emberek tudják, ennek a választásnak témája a Brexit, Nagy-Britannia távozása az EU-ból is, ezért a kilépéspártiak jobban át fognak szavazni konzervatívokra, a liberálisok pedig a Munkáspártra – mondta.
Kiss István szólt arról is, hogy a választás érdekli az embereket, 3 millió új szavazó regisztrált, közülük egymillió 25 év alatti.
Kitért arra is, hogy az elmúlt 5-6 év során megváltozott a pártok szavazóbázisa, míg korábban az osztályellentétek határozták meg, hogy melyik pártot támogatja a választó, addig ma már inkább az életkor. Az alacsony jövedelműek csaknem 50 százaléka már konzervatív szavazó, miközben a 25 év alattiak körében majdnem 20 százalékos többséggel rendelkezik a Munkáspárt, a 60 év felettieknél pedig óriási, 50 százalékos az előnye a Konzervatív Pártnak – tette hozzá. Megjegyezte: ezért fontos lehet, hogy a választás során sikerül-e a fiatalokat mobilizálni.

Forrás: MTI / Kép: Magyar Hírlap /

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment