You are here
A brit védelmi miniszter üdvözölte az Egyesült Államok afganisztáni stratégiáját UK USA 

A brit védelmi miniszter üdvözölte az Egyesült Államok afganisztáni stratégiáját

A brit védelmi miniszter üdvözölte az Egyesült Államok új afganisztáni stratégiáját kedden, arról azonban egymásnak ellentmondó információk jelentek meg a szigetország sajtójában, hogy az amerikaiak kérték-e brit partnereiket az Afganisztánban állomásozó csapataik létszámának növelésére.

Michael Fallon brit védelmi miniszter amellett, hogy “melegen üdvözölte” a Donald Trump amerikai elnök által ismertetett új stratégiát, hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek mindenképp segíteniük kell a törékeny afganisztáni demokrácia építését, és csökkenteniük kell a Nyugatra leselkedő terrorveszélyt.
A The Times szerint a washingtoni kormányzat nyomást gyakorol Theresa May brit miniszterelnökre, hogy növelje a brit katonák számát Afganisztánban, ahol az ország fontos részei kerültek vissza a tálibok ellenőrzése alá.
A brit lap által idézett magas rangú diplomáciai források hozzátették, bár Nagy-Britannia a NATO egyik legjelentősebb tagországa, az Egyesült Államok a katonai szövetség többi tagját is sürgeti, hogy növelje erőfeszítéseit.
A brit védelmi minisztérium részéről cáfolták a lapnak, hogy az Egyesült Államok nyomást gyakorolna rájuk.
A BBC tájékoztatása szerint James Mattis amerikai védelmi miniszter egyeztetett brit kollégájával Donald Trump hétfői arlingtoni beszéde előtt, és bár a célkitűzéseket illetően egyetértettek, például a csapatnövelésre vonatkozó konkrétumokról állítólag nem esett szó. Jelenleg hozzávetőleg 500 brit katona állomásozik Afganisztánban, egy részük a fővárosban, Kabulban, és a helyi erők kiképzésében segédkeznek.
A brit közszolgálati média által megszólaltatott szakértő egyelőre valószínűtlennek nevezte, hogy Nagy-Britannia további katonákat küld Afganisztánba, a The Times pedig arról írt, hogy brit részről inkább a logisztikai támogatás növelését tartják elképzelhetőnek, a katonák számát nem.
Az Egyesült Királyságban az afganisztáni és az iraki katonai beavatkozás is rendkívül népszerűtlen. Az iraki háborúban 179 brit katona vesztette életét 2003 és 2011 között, az afganisztáni hadszíntéren pedig 454.
Donald Trump az új afganisztáni stratégiával kapcsolatban hangsúlyozta, nem a nemzetépítésért, hanem a terroristák ellen küzd, szövetségeseivel összefogva. A kivonulásra nem szabott meg határidőt, hanem a célok teljesülésétől és az afgán kormányzat együttműködésétől tette függővé. Jelenleg 8400 amerikai katona állomásozik Afganisztánban, de a hadsereg vezetése szerint néhány ezerrel növelni kellene a számukat. Az amerikai elnök azonban tudatosan nem említette a tervezett csapaterősítés pontos számait.

MTI

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment