You are here
A britek nem fizetik ki az adósságukat az EU-nak Brexit EU UK 

A britek nem fizetik ki az adósságukat az EU-nak

Boris Johnson külügyminiszter az Egyesült Királyság Alsóházában kijelentette: nem hajlandóak kifizetni az Európai Uniónak azt a pénzt, amivel még tartoznak a szervezetnek. Az unió képviselői szerint emiatt megakadhat a tárgyalás a britek kilépéséről, írja a Guardian.

Kedden az Alsóházban beszélt Boris Johnson arról, hogy nem hajlandóak kifizetni azt a nagyjából 100 milliárd eurós összeget az EU-nak, amivel, mint az unió tagjai, még tartoznak a szervezetnek.

“Fütyüljenek, ha pénzt akarnak látni”-fogalmazott Johnson, mire Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója ma azt válaszolta, hogy füttyöt nem hall, csak az óra ketyegését.

Johnson kijelentése váratlanul érte az EU-t. Barnier brüsszeli sajtótájékoztatóján kulcsfontosságúnak értékelte a pénzügyi kérdéseket. Barnier szerint az alapvető bizalom forog kockán amiatt, ha a brit kormány egyik tagja könnyedén kijelenti, hogy nem fizetnek egy centet sem az EU-nak, miközben a brexit-tárgyalásokon a briteket hivatalosan képviselő David Davis egyelőre nem jelezte semmilyen formában, hogy nem hajlandóak kifizetni az adósságukat.

 

“Bizalom híján hogyan lehetne egy kereskedelmen, biztonságon, védelmen és más területeken alapuló kapcsolatot kiépíteni?”– fogalmazott Michel Barnier uniós megbízott. Hozzátette azt is, hogy nem bosszúról vagy büntetésről van szó, egyszerűen csak ki kell egyenlíteniük a briteknek a számlát, miután távoznak. Az EU csak annyi pénzt követel, amennyiben korábban megegyezett.

A tárgyalássorozat hétfőn folytatódna, és nem csak a pénzügyi kérdésekben van nézeteltérés a felek között. Guy Verhofstadt, az Európai Parlament Brexit-ügyi főtárgyalója szerint elégtelen az a javaslat, amit a britek letettek az asztalra a a külföldi EU-állampolgárok jogairól.

Közölte: a brit kormány javaslatcsomagja jelenlegi formájában nem biztosítaná az uniós polgároknak például a részvételi jogot a brit helyhatósági választásokon, bürokratikus akadályokat emelne megszerzett jogaik további érvényesítése elé, és nem egyértelmű az sem, hogy milyen jogosultságok illetnék meg a brit EU-tagság megszűnése után születendő gyermekeiket. “Másodosztályú állampolgárokat csinálna az uniós polgárokból” – értékelte Verhofstadt az Egyesült Királyság javaslatait.

 

Forrás: Index / Kép:   Flickr   /

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment