You are here
 Brüsszelbe utazik hétfőn Theresa May       EU UK 

 Brüsszelbe utazik hétfőn Theresa May    

Megerősített vasárnap esti brit médiaértesülések szerint Brüsszelbe utazik hétfőn Theresa May brit miniszterelnök, aki Michel Barnier-val, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalójával és Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével találkozik.

A brit kormányfőt elkíséri David Davis, a kilépési tárgyalásokat brit részről irányító minisztérium vezetője is.
A BBC és a Sky News hírtelevízió egyidejűleg közölt értesülését a Downing Street szóvivője vasárnap este megerősítette, de hozzátette: a látogatás régóta szerepelt May utazási tervei között.
A brit kormányfő brüsszeli útját mindazonáltal korábban nem jelentették be hivatalosan.
Az Európai Unió csütörtökön kezdődő csúcstalálkozóján kellene dönteni arról, hogy történt-e érdemi előrelépés a brit kilépés feltételeiről – elsősorban a brit pénzügyi kötelezettségek rendezéséről és a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogosultságainak garantálásáról – folyó jelenlegi, első tárgyalási szakaszban.
Ettől a döntéstől függ, hogy a csütörtöki csúcsértekezlet hozzájárul-e a továbblépéshez a tárgyalások második szakaszába, amely Nagy-Britannia és az Európai Unió jövőbeni viszonyrendszeréről, mindenekelőtt a kereskedelmi kapcsolatokról szól majd.
Vezető EU-tisztviselők azonban meglehetősen borúlátó értékeléseket adtak legutóbbi nyilatkozataikban ennek esélyeiről.
Donald Tusk, az EU-tagállamok állam- és kormányfői alkotta Európai Tanács elnöke, aki nemrég Theresa May brit miniszterelnökkel tárgyalt Londonban, a megbeszélés után kijelentette: a kilépés feltételrendszeréről folyó eddigi tárgyalási szakaszban egyelőre nem sikerült elégséges előrelépést elérni ahhoz, hogy el lehessen kezdeni a Brexitutáni kapcsolatrendszerről szóló következő tárgyalási szakaszt.
Jean-Claude Juncker bizottsági elnök a Tallinnban rendezett minapi informális EU-csúcson brit sajtóbeszámolók szerint azt mondta: “csodáknak kellene történniük” ahhoz, hogy ebben a hónapban el lehessen kezdeni a tárgyalások következő szakaszát.
A tárgyalások minap lezárult ötödik fordulója után Michel Barnier bizottsági főtárgyaló “patthelyzetként” jellemezte az EU-val szembeni brit pénzügyi kötelezettségek kérdésében kialakult állapotot.
London és Brüsszel ugyanakkor homlokegyenest eltérő módon ítéli meg a tárgyalási folyamat állását.
Theresa May minapi alsóházi felszólalásában alig burkolt utalást tett arra, hogy véleménye szerint London a Brexit-tárgyalásokon mindent megtett, amit a jelenlegi szakaszban megtehetett. A brit kormányfő kijelentette: a tárgyalások következő szakasza előtt most már az EU-ban maradó 27 tagország “térfelén a labda”.
Az Európai Bizottság szinte perceken belül elutasító módon reagált May felvetésére.
Margarítisz Szkínász, a bizottság szóvivője közvetlenül a brit miniszterelnök parlamenti felszólalása után tartott sajtóértekezletén leszögezte: amíg nem sikerül rendezni a brit kilépési feltételek legfőbb kérdéseit, addig nem lehet megkezdeni az egyeztetést a jövőbeni kapcsolatokról, köztük a kereskedelmi viszonyról.
A bizottsági szóvivő szerint “a labda tehát teljes mértékben az Egyesült Királyság térfelén pattog”.

Forrás: MTI

További Hírek:

Leave a Comment