You are here
Cameron: “fantasztikusan korrupt” országok is részt vesznek a londoni korrupcióellenes konferencián Skócia 

Cameron: “fantasztikusan korrupt” országok is részt vesznek a londoni korrupcióellenes konferencián

A brit miniszterelnök szerint “néhány fantasztikusan korrupt” ország is részt vesz a brit kormány által csütörtökre Londonba összehívott nemzetközi korrupcióellenes konferencián. David Cameron, aki nem a nyilvánosságnak szánta kedden rögzített kijelentéseit, hangot adott annak a véleményének is, hogy valószínűleg Nigéria és Afganisztán a világ két legkorruptabb országa.

Cameron a londoni Buckingham-palotában vett részt egy ünnepi rendezvényen, amelyet II. Erzsébet királynő 90. születésnapja alkalmából rendeztek. A brit kormányfő az uralkodóval beszélgetve tette kijelentéseit, amelyeket a BBC televízió kamerája és mikrofonja rögzített.
A Downing Street szóvivője nem reagált érdemben a BBC érdeklődésére, hogy Cameron megkövette-e a két ország vezetőit, illetve Nigéria és Afganisztán reagált-e hivatalosan a kormányfő kijelentéseire. A brit miniszterelnöki hivatal szóvivője csak annyit mondott, hogy mindkét ország vezetőit meghívták a londoni korrupcióellenes csúcsra, éppen azért, mert hazájukban a korrupcióellenes küzdelem élharcosai.
Cameron nem először került kínos helyzetbe a kamerákra nem ügyelő, óvatlan elszólásai miatt.
Két éve, az ENSZ Közgyűlésének ülésszakán Michael Bloomberg volt New York-i polgármesterrel beszélgetett egy rendezvényen a nem sokkal korábban megrendezett skóciai függetlenségi népszavazásról, nem számítva arra, hogy szavai eljutnak a helyszínen tartózkodó forgatóstábok mikrofonjaiba is. A brit kormányfő a BBC által annak idején bejátszott felvételen jól hallhatóan kijelentette Bloombergnek, hogy amikor a függetlenséget ellenző tábor győzelmének – vagyis az Egyesült Királyság egyben maradásának – hírével felhívta a királynőt, az uralkodó “valósággal dorombolt örömében” a telefonban. “Soha nem hallottam még senkit ennyire boldognak” – tette hozzá.
Cameron e kijelentéseivel súlyosan megsértette a brit protokolláris előírásokat. Nagy-Britanniában törvényerejű szokásjog ugyanis, hogy a királynő és mindenkori miniszterelnöke beszélgetéseinek részleteit soha egyikük sem tárja a nyilvánosság elé, még véletlenül sem.
A brit kormányfő az incidens után hivatalosan elnézést kért II. Erzsébet királynőtől.

Kép / Forrás:  con4lib.com  / MTI

További Hírek: