You are here
D-vitamin hiány tünetei gyermekeknél Hasznos 

D-vitamin hiány tünetei gyermekeknél

Itt a tavasz, kiszabadulhatunk a lakásból! Ha a kisebbek nagyon fáradtak, levertek, nem árt odafigyelni, mivel D-vitamin hiányt is jelezhetnek, amit nem szabad fél vállról venni! Mik a D-vitamin hiány tünetei?

D-vitamin hiány minden télen?

A mérsékelt övben élő embereknél megfigyelhető jelenség, hogy a tél végére közel 90%-uk D-vitamin hiánnyal küzd. Ez alól a gyerekek sem jelentenek kivételt, így mindenképpen érdemes erre a problémára náluk is nagy figyelmet fordítani!

A D-vitamin egy hormonhoz hasonlító anyag, melyet a táplálkozással csak nagyon nehezen és csupán kis mennyiségben lehet bevinni a szervezetbe. Szerencsére azonban szervezetünk képes előállítani a vitamin előanyagaiból, az UV sugárzás segítségével. Éppen ez az oka annak, hogy az őszi – téli időszakban komoly vitaminhiánnyal is küzdhetünk. Legtöbben ugyanis sajnos nem tudják megoldani, hogy ilyenkor is naponta körülbelül 30 percet érje a bőrüket nagyobb felületen a nap. Pedig ez fontos lenne, különösen a gyerekek esetében.

Mivel a D-vitamin egyik fontos funkciója az immunrendszer támogatása, a csontépítés , illetve annak egészségének megőrzése, így hiányában csontritkulás, a csontszerkezetet érintő elváltozások esetleg csontgyulladás, deformitás is kialakulhat.

 

D-vitamin hiány tünetei gyerekeknél

sápadtság

boltozatos homlok

elgörbült alsó végtagok

mellkasi csontok, a bordák deformálódása izomzat tónusának csökkenése, izomfájdalmak

fogzás és mozgásfejlődés késése,

gyakori légúti, illetve egyéb fertőzések

a csontok gyengesége – fokozott hajlam a csonttörések kialakulására

hangulatingadozások, depresszió

állandó álmosság

 

Óvatosan a D-vitamin pótlással!

Az sem jó megoldás, ha a pótlást mindenféle felügyelet nélkül gyorsan megkezdjük. A D-vitamin ugyanis zsírban oldódó vitaminként túladagolható! Tünetei a következők:

székrekedés, hasmenés

hányinger, hányás

hasi fájdalmak

fogyás

izomgyengeség, általános gyengeség

fejfájás

fokozott szomjúságérzés

fokozott vizeletürítés

súlyosabb esetekben agyi rendellenességek, például zavartság, hallucinációk és kóma

A bevitelt éppen ezért minden esetben szakemberrel konzultálva érdemes beállítani, hiszen így ellenőrizhető a szervezet D-vitamin szintje is, és ez alapján lehet meghatározni a pótlás mennyiségét, idejét!

Forrás: blikk.hu Fotó: Babaszoba.hu

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment