You are here
Dancila: nem merül fel Románia kilépése az Európai Unióból, de Bukarest elutasítja a kettős mércét EU 

Dancila: nem merül fel Románia kilépése az Európai Unióból, de Bukarest elutasítja a kettős mércét

Egy pillanatig sem vált kérdésessé Románia európai uniós tagsága, de a bukaresti kormány elutasítja, hogy az Európai Bizottság (EB) olyasmit írjon elő számára, amit egyetlen tagállam sem fogadna el – hangoztatta Viorica Dancila román kormányfő.

A miniszterelnök a csütörtöki kormányülés első, sajtónyilvános részén reagált arra, hogy az EB a csaknem 12 éve tartó uniós monitoring (az úgynevezett Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus – CVM) keretében kedden közzétett legújabb jelentésében felszólítja Romániát, hogy függessze fel a frissen elfogadott igazságügyi reformcsomag hatályát, és állítsa le a büntetőjog módosítását.
“Nem fogadhatunk el olyan ajánlásokat, amelyek azt kérik, hogy tekintsünk el az alkotmányos szabályoktól, ne alkalmazzuk a román parlament által megszavazott törvényeket: ez sérti az ország szuverenitását, az uniós szerződést. Egy ilyen elvárás lehetetlenné teszi, hogy megvalósuljanak a CVM célkitűzései, menet közben változtat a szabályokon” – mutatott rá a román kormányfő.
Dancila leszögezte: volt európai parlamenti képviselőként és miniszterelnökként elutasítja a kettős mércét, egyenlő bánásmódot követel országa számára.
“Hiszek az egységes és erős Európában, amely tiszteli minden polgárát és azonos jogokat biztosít számukra” – jelentette ki a román miniszterelnök.
Dancila az Európai Parlament Romániát elmarasztaló keddi határozatára is kitért, amelyet a közelgő EP-választásoknak tulajdonított. Szerinte Strasbourgban nem az “igazságról” voksoltak, hiszen akkor belefoglalták volna a határozat szövegébe azt a módosító javaslatot is, amely elítélte volna az igazságszolgáltatási szervek által kötött – a vádhatóságok titkosszolgálati befolyásolása bizonyítékának tekintett – titkos megállapodásokat is.
A kormányfő elítélte azt, hogy a román jobbközép ellenzék EP-képviselői is megszavazták a határozatot. Rámutatott: a határozat Romániát, nem annak kormányát marasztalta el, és kifejezte reményét, hogy a román választók megbüntetik azokat, akik Románia ellen szavaztak.
Viorica Dancila újfent megerősítette: kormánya felkészült arra, hogy 2019. január elsejétől Románia töltse be az Európai Uniót Tanácsának soros elnökségét.

mti / depositohotos

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment