You are here
De miért állítunk karácsonyfát? – Eláruljuk legszebb ünnepünk egy darabjának hátterét    Érdekességek Kultúra 

De miért állítunk karácsonyfát? – Eláruljuk legszebb ünnepünk egy darabjának hátterét  

A karácsony ünnepének ma már szinte elengedhetetlen kelléke a karácsonyfa, legyen az igazi fából vagy bármi másból, amely arra emlékeztett. Na de ön tudja, hogy honnan ered ez a szokás?

Mint kiderült, először az észak-német protestáns családok állítottak karácsonyfát a XVIII. század végén, amikor az ünnep vallási jellege meggyengült.

„Közép-Európában a protestáns, észak-német vidéken jegyezték fel először ezt a szokást. A közelünkbe, Bécsbe a XIX. század elején került, valószínűleg olyan feleségek révén, akik a Habsburg-birodalom elitjébe házasodtak Németországból. 1814-ben a császár öccsének, a tehetséges és híres hadvezérnek Károly főhercegnek a felesége – szintén németországi evangélikus hercegnő – állított karácsonyfát. Az ünnepségen résztvevő Ferenc császárnak annyira megtetszett a hangulata, hogy a következő évben a Burgban is állíttatott karácsonyfát” – mesélte el a karácsonyfa-állítás kezdetét Fónagy Zoltán, az MTA Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa az InfoRádió Szigma – A holnap világa című magazinműsorában.

Így Ferenc császárnak köszönhető, hogy az erősen katolikus alapokon nyugvó birodalomban ez a szokás széles körben elterjedhetett. Nem meglepő, hogy a karácsonyfát hamar megszerették országunkban is.

„A következő évtizedben Magyarországra is átterjedt. Elsősorban a német többségű városokban jelent meg, ahol egyébként is jellemző volt, hogy a bécsi szokásokat hamar átveszik” – magyarázta a szakértő.

Forrás: Blikk

További Hírek:

Leave a Comment