You are here
Donald Trump levélben tájékoztatta Nancy Pelosi házelnököt, hogy megtartja évértékelőjét USA 

Donald Trump levélben tájékoztatta Nancy Pelosi házelnököt, hogy megtartja évértékelőjét

Donald Trump annak ellenére meg kívánja tartani a szokásos évértékelő beszédet a kongresszusban, hogy Nancy Pelosi házelnök nem javasolta neki ezt. Az amerikai elnök errő szerdán levélben tájékoztatta Nancy Pelosit, aki viszont hivatalosan elhalasztotta az évértékelőt.

“Várom, hogy lássam önt a január 29-i rendezvényen a képviselőházban” – írta az elnök. Hozzáfűzte: “nagyon szomorú lenne országunknak, ha az Unióról szóló beszéd nem a szokott időben, az előre eltervezett menetrendnek megfelelően, és ami nagyon fontos, nem a megfelelő helyen hangozna el”.
Az Unió állapotáról szóló évértékelő beszédet a mindenkori amerikai elnök a házelnök formális meghívására és a törvényhozás két háza által erről megszavazott határozat után tartja meg. Nancy Pelosi, demokrata párti házelnök azonban a múlt héten azt javasolta, hogy halasszák el az évértékelőt mindaddig, amíg nem oldják fel a részleges kormányzati leállást. Ezt azonban a Fehér Ház és a Republikánus Párt az amerikai-mexikói határon építendő fal költségeinek megszavazásához köti. A Trump által szombaton előterjesztett kompromisszumot – amely a határfal építése fejében a fiatal illegális bevándorlókat védő program meghosszabbítását ígérte – a demokraták elutasították.
Nancy Pelosi és hivatala először nem reagált Donald Trump levelére, az egyik demokrata párti képviselő, a New York-i Hakeem Jeffries azonban azt nyilatkozta újságíróknak: nem valószínű, hogy az évértékelőre sor kerülhet a kongresszus épületében.
Szerdán délután Nancy Pelosi levélben tájékoztatta Donald Trumpot arról, hogy hivatalosan elhalasztja az évértékelő megtartását a kongresszusban, amíg a teljes kormányzati munka újra nem indul.
Mint írta: a képviselőház “nem vesz fontolóra” annak a határozatnak a megszavazását, amely felhatalmazná az elnököt az Unió állapotáról szóló üzenete elmondására a kongresszusban mindaddig, amig a kormányzati leállás nem szűnik meg.
“Nem vagyok meglepve” – mondta Donald Trump újságíróknak a Fehér Házban. Az elnök hangsúlyozta: “szégyenletes”, amit a demokraták  tesznek. .
Pelosi a halasztást szorgalmazó korábbi javaslatában arra hivatkozott, hogy mivel a kongresszus biztonsági szolgálatának alkalmazottai sem kapnak fizetést a részleges kormányzati leállás miatt, ezért nem garantálható a rendezvény biztonsága. Donald Trump kedden este levélben kapott biztosítékot az illetékes szolgálat vezetőjétől a biztonságra.
A fal építése miatti vita rendezésére és ezzel a részleges kormányzati leállás megszüntetésére szerdán a képviselőház harmadik legfontosabb demokrata párti politikusa, James Clyburn kompromisszumos javaslatot tett. Eszerint a demokrata képviselők megszavaznák a fal építésére kért 5.7 milliárd dollárt, csakhogy ebből a kormányzatnak nem falat kell építenie, hanem a határ biztonságát erősítő eszközöket, berendezéseket kell vásárolnia. A Clyburn megfogalmazta javaslat szerint drónokat, röntgen-átvilágító berendezéseket, különleges érzékelőket és még több határőrt kell munkába állítani. Steny Hoyer, a demokraták képviselőházi frakciójának vezetője szerdán szintén “további jelentős összegek” megszavazását helyezte kilátásba.
A szenátusban egyébként csütörtökön szavaznak két olyan kompromisszumos javaslatról is, amely a megoldaná a határfal és a részleges kormányzati leállás ügyét is. Elemzők szerint az ötödik hetébe lépő részleges leállás máris többe került az amerikai gazdaságnak, mint a déli határon építendő falra kért összeg.
Sok vállalat vezetője aggodalmát fejezte ki, hogy a részleges leállás lassítja a normális munkát. Észak-Karolinában például egy bíróság úgy döntött, hogy az olajcégek engedélyeit a részleges leállás idején nem adhatják ki. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársainak szakszervezete azt közölte, hogy munkatársaik távolléte miatt veszélybe kerülhet az FBI terrorelhárítási munkája is.

mti / hirado

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment