You are here
Döntöttek: Irán betiltja az angol nyelv tanítását Nagyvilág 

Döntöttek: Irán betiltja az angol nyelv tanítását

Irán betiltja az angoltanulást és -tanítást az általános iskolákban – jelentette be egy magas rangú helyi oktatási bürokrata.

Mehdi Navid-Adham, a helyi oktatási tanács egyik tagja az állami tévében közölte, hogy törvénytelen lesz a tantervbe venni az angol nyelv oktatását az állami általános iskolánál.

Az angol nyelv betiltásával a nyugati „kulturális invázió” ellen akarnak védekezni, mert „a feltételezés az, hogy az oktatás alapozza meg az iráni kultúrát a tanulóknál”. Iránban csak középiskolában kezdődik meg a nyelvoktatás, azaz 12, illetve 14 éves kortól, de egyes általános iskolákban korábban már tanítottak angolt. Emellett persze, a gazdagabb családok, akik magániskolákba iratták gyermeküket, már hamarabb elsajátíthatták az angol nyelvet, ott ugyanis semmilyen korlátozással nem találkozhattak ennek kapcsán – írja a The Guardian.

Ali Hamenei ajatollah és Irán más vallási vezetői eddig hangzatosan óvták a lakosságot a nyugati „kulturális inváziótól”. Hamenei 2016-ban pedig még azon is kifakadt, hogy egyes óvodákban volt angol nyelvi képzés. Akkor azt mondta, ez nem azt jelenti, hogy ellenzik a nyelvtanulást, de ez mégiscsak egy idegen kultúra propagálása az országukban a gyerekek és fiatal felnőttek közt.

Az új törvénynek köszönhetően még mindig rendszeresek a nagy létszámú tüntetések, amelyek több tucat halálos áldozatot is követeltek. Ehhez hasonló már jó pár éve nem fordult elő az országban. Egyesek már Hamaeneit, a legfőbb vallási és állami vezetőt is bírálták, amire korábban szintén nem különösebben volt példa.
Forrás: Blikk

További Hírek:

Leave a Comment