You are here
Egy felmérés szerint a demokraták körében jelenleg Joe Biden a legnépszerűbb lehetséges elnökjelölt USA 

Egy felmérés szerint a demokraták körében jelenleg Joe Biden a legnépszerűbb lehetséges elnökjelölt

Egy Iowában készített felmérés szerint a demokrata párti szavazók körében jelenleg Joe Biden volt alelnök a legnépszerűbb lehetséges elnökjelölt a 2020-as elnökválasztáson.

A felmérést az iowai helyi lap, a Des Moines Register a CNN hírtelevízióval és a Medicom médiavállalattal közösen és csakis demokrata párti szavazók körében készítette.
A 76 éves Bident a megkérdezettek 32 százaléka tartja a legjobb elnökjelöltnek. Biden 36 évig volt a washingtoni szenátus tagja és 8 éven keresztül – Barack Obama elnök mellett – az Egyesült Államok alelnöke.         Másodikként, Biden mögött jóval lemaradva, a vermonti független szenátor, Bernie Sanders a legnépszerűbb potenciális jelölt. Sanders a 2016-os elnökválasztáson Hillary Clinton vetélytársa volt a demokraták elnökjelöltségéért folytatott küzdelemben és – mint ez már a kampány idején is kiderült – Clinton és kampánycsapata a legkülönfélébb módszerekkel próbálta meg lejáratni őt a választók körében. Jelenleg az Iowában megkérdezettek 19 százaléka látná őt szívesen elnökjelöltként.
A texasi Beto O’Rourke volt szenátornak 11 százalékos az elfogadottsága, annak ellenére, hogy a mostani novemberi félidős választásokon veszített. Elizabeth Warren massachusettsi szenátorra – a párt baloldalára sorolt politikusra – a megkérdezettek 8 százaléka, a kaliforniai Kamala Harris szenátorra pedig 5 százalékuk voksolna. Kamala Harris, aki jelenleg a szenátus igazságügyi bizottságának tagja, az utóbbi hónapokban – elsősorban Brett Kavanaugh főbírójelölt meghallgatásakor – vált népszerűvé a demokrata párti választók körében.
Pillanatnyilag mintegy 20 demokrata párti politikus jelezte, hogy indul az elnökjelöltségért a két év múlva rendezendő elnökválasztáson. Köztük van Cory Booker, New Jersey szenátora, Michael Bloomberg New York város volt polgármestere, Amy Klobuchar, minnesotai szenátor.
A középnyugati Iowa az amerikai elnökválasztási folyamat első állomása: itt tartják az első előválasztást, azaz az első megméretést az elnökjelölt-jelöltek között. Az elmúlt hat választási ciklusban az lett a Demokrata Párt elnökjelöltje, aki mellett az iowai kaukuszon döntöttek.

 

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment