You are here
Egy holland startup feltalálta a vízmelegítést szerverrel Cégmentor 

Egy holland startup feltalálta a vízmelegítést szerverrel

Egy Nerdalize nevű holland startup hasznos újítást talált ki, amely egyszerre kezeli a szerverparkok hőtermelésének problémáját és spórol meg rezsit a családoknak.

A modell egyszerű: egy kisebb összegért cserébe a cég elhelyez egy szervert a lakásunkban, amelynek tárhelyét eladja más cégeknek, mi pedig innentől kezdve megspóroljuk a vízmelegítéshez használt gázt/áramot (ami többe kerülne, mint a szerver fogyasztása).

Egyelőre pilot-stádiumban van a projekt, ami idén augusztustól lép második fázisába, 42 holland lakásban fogják tesztelni a működőképességét. A Nerdalize úgy számol, évente 336 dollárt spórolhatnak meg a rendszer segítségével a háztartások, a szervereket tőlük bérlő cégek pedig 50 százalékkal jobban járhatnak, mint ha egy szerverparktól vásárolnák a szolgáltatást. Bónuszként a háztartások ökológiai lábnyoma is csökken, ugyanis 3 tonna szén-dioxiddal kevesebbet bocsátanak ki egy évben.

A cég már összekalapozta a projekt elindításához minimálisan szükséges 250 ezer eurót közösségi finanszírozással, most a fél milliót célozták be.

Felmerül azért néhány kérdés a modellel kapcsolatban, amelyekre még nem egyértelmű a válasz, például hogy mennyire lesznek hajlandók a cégek emberek otthonaiban elhelyezni az adataikat, vagy hogy hogyan fognak viszonyulni hozzá a résztvevő családok, ha meghibásodás esetén be kell engedniük a szerelőket.

Forrás: Index

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment