You are here
Egy londoni közkút érdekes története: a kút Aldgate-ben UK 

Egy londoni közkút érdekes története: a kút Aldgate-ben

London Aldgate nevű városrészében, a híres Fenchurch Street és Aldgate High Street sarkán találhatunk egy ártatlan kinézetű kutat, mely azonban több száz londoni életét követelte a 19. században.

Ezen a bizonyos helyen már a 13. századtól találhatunk említést egy közkútról, jelenlegi formájában azonban a 16. század óta tartják számon. Az évszázadok alatt sok helyen említették a víz tisztaságát és frissességét mígnem az 1800-as években furcsa, erős kalciumos ízt kezdtek érezni a használói. Az alapos vizsálat kiderítette, hogy a víz a viktoriánus korban létesített új temetők alatt átfolyva, a talajba jutott bomlástermékeket, kalciumot és baktériumokat magába gyűjtötte, mely azután az ivókútból közvetlenül a londoniak szervezetébe jutott.

A fertőzés járványhoz vezetett, mely megfékezéséig több száz londoni életét követelte. 1867-ben a kutat a városi csatornahálózathoz kapcsolták, lezárva ezzel a járványt.

Manapság a kút már nem működik, de műemlékként számon tartják. Az 1800-as évek végén kapta a kis farkas fej díszítését, melyről az a városi legenda kering, hogy a városban kilőtt utolsó farkas emlékét őrzi.

Forrás: Idegenvezetes London /

További Hírek:

Leave a Comment