You are here
Egy napos kirándulás londonból: varázslatos Stonehenge Life in the UK UK Utazás 

Egy napos kirándulás londonból: varázslatos Stonehenge

Stonehenge, a dél-angliai Salisbury-síkságon álló, nagy szürke homokkőtömbökből épült hatalmas műemlék, amely különös vonzerőt gyakorol a régészekre és élénk hatással van az emberek képzeletére a mai napig. Mai állapotában jórészt romos régészeti bemutatóhely és tekintettel arra, hogy 21 km-es körzetében nincs építkezéshez használható terméskő, a középkorban és az újkor elején köveit építkezésekhez hordták el, továbbá évszázadok során az időjárás is rombolta. Ma idegenforgalmi fogadásra alkalmas infrastruktúrával rendelkezik, évi látogatóforgalma megközelíti az egymilliót.

Stonehange 2
Kép: Stonehange – Információs tábla a bejáratnál / simfalogic.news

Stonehange 4
Kép: Stonehange Látogatóközpont / simfalogic.news

Keletkezésével és használatával kapcsolatban rengeteg elmélet született, de a mai napig nincs egy egységes magyarázat arra, hogy kik, hogyan, mikor és miért is építették meg a megalitokból es földsáncokból álló komplex építményt. A tudósok a kőkör korát hozzávetőleg 4500 évesre teszik, ami azt jelenti, hogy titokzatos építői a kőkorszak utolsó szakaszában, az újkokorban avagy más néven a csiszoltkő-korszakban építhették azt.

Stonehange 3
Kép: Stonehange kőtömjei / simfalogic.news

A kőkör átmérője több mint mint 30 méter, a legnagyobb elemei pedig 4,5 méter magasak, a dísztelen kövekből sugárzó egyszerűség erőtől duzzadó. Az építmény eredeti rendeltetési céljára vonatkozó évszázados elméletek közt többek közt szerepel, hogy a rejtélyes őskori kőtömbök egykor talán druida szentélyként szolgáltak, avagy obszervatóriumként használták csillagászati tanulmányokhoz, vagy esetleg gyógyító helyként építették Britannia korai lakói, akik akkoriban elméletileg hordákban járták a vidéket.

Nagyrészt még így 4500 évvel építése után is csak elméleteink vannak és csak találgatunk Stonehenge-et illetően. A kőtömbök addig is dacolva az időjárással büszkén állnak a dél-angliai síkság közepén és ha tudnak, talán meg kuncognak is maguk között a sok körülöttük nyüzsgő aprócska ember igyekezetén. De jól is van így, a világnak szüksége van ezredéves rejtélyekre még a 21. században is.

wp_20160612_16_01_46_pro1
Kép: Stonehange kőtömjei – Egy kőtömb közelebbről / simfalogic.news

Stonehange kőtömb
Kép: Stonehange kőtömjei – Kipróbálhatjuk húzóerőnket / simfalogic.news

Londonból viszonylag könnyedén elérhetőek ezek a híres kövek az alábbi útvonalon ami hozzávetőleg 2-2.5 óra:
London Waterloo vonat állomás – Salisbury vonat állomás – innen a Stonehenge Tour busz visz a kőkörig

[wpdevart_youtube]8tPWP1fFlFc[/wpdevart_youtube]

Forrás: Idegenvezetes London / Simfalogic.news / Kép: Stonehenge / simfalogic news

Share Button

További Hírek:

One thought on “Egy napos kirándulás londonból: varázslatos Stonehenge

  1. Winfred Plona

    wonderful website thank you

Leave a Comment