You are here
Az EP jogokat adna a robotoknak, óva intenek a szakértők EU 

Az EP jogokat adna a robotoknak, óva intenek a szakértők

Tavaly nyújtott be egy javaslatot az Európai Parlament arra vonatkozóan, hogy a legfejlettebb robotok számára “elektronikus személy” jogi státuszt kellene adni. Az Európai Bizottság még vizsgálja a javaslatot, de több mint 150, a témában jártas szakember szerint ez egy nagyon rossz lépés lenne – számol be a hírről a CNN.

A javaslatot ellenző szakértők nyílt levelet küldtek a bizottságnak, amelyben kifejtik, hogy szerintük a javaslatot sokkal inkább a tudományos-fantasztikus világ ihlette, mint a valós élet.

A jogalkotók egyetértenek abban, hogy a fejlettebb robotok számára jogi státuszt adni azzal járhat, hogy minden, a robotok által okozott kárt rájuk hárítanának a jövőben. Ezzel tehát minden robotokat gyártó, programozó vagy tulajdonló cég elháríthatja magáról a felelősséget.

A parlament javaslatai részei annak az európai törekvésnek, ami a jövőre való felkészülést tűzi ki célul. Szeretnének olyan jogszabályokat kialakítani, amelyek biztosítják, hogy a robotok az emberiséget szolgálják és ne károkozás céljából hozzák létre őket.

Az Európai Bizottság április végére tervez kiadni egy tanulmányt a mesterséges intelligencia hatásairól.

portfolio.hu / MarketResearch.Biz

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment