You are here
Elárvereznek egy Van Gogh-képet Kultúra 

Elárvereznek egy Van Gogh-képet

Húsz év óta először árvereznek el Párizsban Vincent van Gogh-képet, egy 1882-ben festett fiatalkori alkotást, a Raccomodeuses de filets dans les dunes (Hálót javító nők a dűnéken) című képét – írta az Artcurial árverési ház. A június 4-i árverés nagy eseménynek számít, mivelegyre kevesebb Van Gogh-kép van forgalomban, évente világszerte legfeljebb kettőt vagy hármat bocsátanak árverésre – mondta Bruno Jaubert, az Artcurial kortárs művészeti osztályának egyik vezetője.

„A mű Van Gogh 1880-ban kezdődött pályafutásának legelejéről származik, két évvel később festette, 29 éves korában.A képen látható Vincent festészetének valamennyi jellemzője, így a táj kezelése, ahol nagy helyet kap a föld, illetve az alaposan kidolgozott ég. Ez Vincent egyetlen, ebben a korszakában festett tájképe, a barbizoni és a hágai iskola befolyásának példája” – mondta Bruno Jaubert.
A táblára rögzített, papírra festett olajfestményt jelenlegi tulajdonosa, egy európai műgyűjtő nyolc éven át 2015-ig kölcsönözte az amszterdami van Gogh múzeumnak.
A képet a montreali és a hágai múzeum is kiállította 1960 és 2010 között. Azeladás előtt a kép látható lesz az Artcurial párizsi kiállítótermében, majd Brüsszelben és New Yorkban. Legutóbb az 1990-es években árvereztek el van Gogh-festményt Párizsban, a Jardin a Auvers (Kert Auvers-ben) 10 millió dollárért kelt el.

Június 4-én az Artcurial elárverezi Paul Gauguin öt festményét, amelyek 1876 és 1887 közötti megalkotásuk óta most először szerepelnek a műtárgypiacon. Azóta a Favre-Tassier gyűjtemény részei.
Forrás: Origo / Kép: Hindustan Times

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment