You are here
Elhunyt John Berger Booker-díjas angol író, kritikus, festőművész Egyéb 

Elhunyt John Berger Booker-díjas angol író, kritikus, festőművész

Életének 90. évében elhunyt John Berger, a Szokatlan című Booker-díjas regény szerzője, a Mindennapi képeink című úttörő szemléletű művészettörténeti esszégyűjtemény írója, amelyből Bafta-díjas tévésorozat is készült.

Berger, aki már egy éve betegeskedett, hétfőn párizsi otthonában hunyt el – tudósított a BBC hírportálja.
“Megmutatta nekünk, hogy művészet gazdagabbá teheti az életünket” – mondta Bergerre emlékezve életrajzírója és szerkesztője, Tom Overton.
Berger az észak-londoni Hackneyban született és pályafutását festőművészként kezdte. A negyvenes években kiállításokon is bemutatta alkotásait, ám hamarosan az írás felé fordult. A költeményektől a színművekig számos szépirodalmi műfajban maradandót alkotott és művészettörténeti esszéket is írt, amelyek úttörő szemlélete nagy hatással volt a huszadik századi kulturális gondolkodásra.
A Mindennapi képeink című 1972-ben megjelent kötete, amelyből BBC-sorozat is készült, sok új szemponttal gazdagította a művészeti látásmódot, a befogadás élményét. Bár a maga korában a tévésorozat nagy port vert fel, Berger a közelmúltban azt mondta, hogy manapság egy ilyen műsort már nem lehetne elkészíteni.
“Berger azt mutatta meg, hogy a művészetet ne egyéni zsenik váltóversenyeként, hanem egyfajta társaságként szemléljük” – hangsúlyozta Overton, hozzáfűzve, hogy az író legfontosabb témái között szerepelt a száműzetés élménye.
“Úgy tűnik, ma nagyobb szükség lenne rá, mint valaha. De azt is mondogatta, hogy egyes könyvek idővel megfiatalodnak, és tudom, hogy az ő könyvei közül is sok ilyen lesz” – idézte a szerkesztőt a BBC News.
A Bafta-díjas Mindennapi képeink-sorozatot a valaha készített legnagyobb hatású művészeti műsorként emlegetik.
Az író a Szokatlan című regényéért, Don Giovanni történetének modern feldolgozásáért 1972-ben elnyert Booker-díj összegének felét a brit Fekete Párducok nevű pártnak adományozta, amelynek politikája akkoriban a legközelebb állt hozzá, a másik feléből pedig bevándorló munkások tanulmányait támogatta.
Művei magyarul az Európa Könyvkiadó, illetve a Corvina gondozásában jelentek meg.

Forrás: MTI / Kép: John Berger /

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment