You are here
Elképesztő összeg: milliárdokat kaszálhat a vb-n a végső győztes Sport 

Elképesztő összeg: milliárdokat kaszálhat a vb-n a végső győztes

Moszkva — Nagy pénz, nagy foci… – igaz, a legendás Puskás Ferenc (†79) állítása az oroszországi labdarúgó-világbajnokságra is.

Hiszen a nemzetközi szövetség (FIFA) mesés jutalomban részesíti az indulókat, összesen 400 millió dollárt (110 milliárd forintot) oszt szét a 32 résztvevő között. Ez rekordösszegnek számít, hiszen a 2014-es brazíliai vb-n „csak” 358 millió dollár (98,4 milliárd Ft-ot) jutott a prémiumokra.

– Igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy ez legyen minden idők legszínvonalasabb futballvébéje – jelentette ki Gianni Infantino (48), a FIFA elnöke. – A csapatoknak az a dolguk, hogy csúcsminőségben futballozzanak, nekünk pedig, hogy megteremtsük ennek a feltételeit. Ebbe beletartoznak a szervezési feladatok, a stadionok és természetesen a pénzügyi háttér megteremtése is. Úgy gondolom, minden adott ahhoz, hogy az oroszországi tornával elégedettek legyenek a szurkolók.

A dicsőség mellett anyagilag is megéri jól teljesíteni a vb-n, hiszen a győztes 38 millió dollárt (10,4 milliárd Ft-ot) kasszírozhat, míg a második helyezett 28 milliót (7,7 milliárdot), a harmadik pedig 24 milliót (6,6 milliárdot). Természetesen már a kvalifikáció is jutalmat érdemelt, a csoportkör résztvevői egyaránt 8 millió dollárbanban (2,2 milliárdban) részesülnek.

– A nigériai játékosok elképesztő szegénységből indulnak el, számunkra a futball jelenti az egyetlen kitörési lehetőséget. Éppen ezért nagyon megbecsüljük, amit elérünk, és sosem feledkezünk meg arról, honnan jöttünk – jegyezte meg John Obi Mikel (31) a válogatott csapatkapitánya. – A jutalmakat én mindig jótékony célra ajánlom fel, s természetesen a hazai futballunk is fejlesztésre szorul, a szövetség erre költ a vb-díjazásból, mert a jövőt kell biztosítani.

Természetesen a játékosok is kapnak vb-prémiumot a saját szövetségüktől, ha jól szerepelnek a csapatukkal. A német focistáknak 350 ezer eurót (111,7 millió Ft-ot) érne fejenként a címvédés, a braziloknál ez az összeg 850 ezer (271,4 millió) az angoloknál 525 ezer (167,6 millió), ha első helyen végeznek.

Forrás: Blikk / Kép: AFP /

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment