You are here
Elrabolták Berlinben a vietnami kommunista párt korábbi tagját Nagyvilág 

Elrabolták Berlinben a vietnami kommunista párt korábbi tagját

A német külügyminisztérium információi szerint a vietnami titkosszolgálat elrabolta Berlinben a vietnami kommunista párt korábbi tagját és Vietnamba hurcolta, a szövetségi kormány ezért kiutasította Németországból a vietnami titkosszolgálat képviselőjét – közölte a külügyminisztérium szóvivője szerdán Berlinben.

Elsőként a berlini Tageszeitung című lap számolt be keden arról, hogy július 23-án Berlin belvárosában feltehetően a vietnami titkosszolgálathoz tartozó, felfegyverkezett emberek elraboltak egy vietnami férfit.
A külügyminisztérium szóvivője szerdán azt mondta: “Biztosak vagyunk abban, hogy a vietnami állam hatósága az utóbbi napokban olyan cselekedetet hajtott végre, amely csak büntetőjogi kifejezéssel minősíthető – emberrablás”.
A szövetségi kormány ezután felszólította a vietnami titkosszolgálat képviselőjét, hogy 48 órán belül hagyja el Németországot, valamint berendelte a vietnami nagykövetet és további következményeket helyezett kilátásba.
A rendőrség és az ügyészség vizsgálja az eset körülményeit.
Az elrabolt férfi Trinh Xuan Thanh vietnami üzletember, korábbi parlamenti képviselő, akit azzal vádolnak, hogy a Petrovietnam állami olaj- és gázvállalat egyik leányvállalatának vezetőjeként 125 millió eurós veszteséget okozott a cégnek.
A férfitől egy éve elvették parlamenti képviselői helyét, majd kizárták a vietnami kommunista pártból is.
Trinh Xuan Thanh ezután Németországban menedékjogi kérelmet adott be, amelynek az elbírálása még folyamatban volt az elrablásakor.
A vietnami rendőrség közlése szerint helyi idő szerint hétfőn este Vietnamban őrizetbe vették a volt politikust, miután saját maga jelentkezett a hatóságoknál.

Forrás: MTI / Kép:   bbc   /

További Hírek:

Leave a Comment