You are here
Elrendelték egy fegyverkereskedelemmel vádolt német férfi ideiglenes átadási letartóztatását EU 

Elrendelték egy fegyverkereskedelemmel vádolt német férfi ideiglenes átadási letartóztatását

A Fővárosi Törvényszék elrendelte egy fegyverkereskedelem miatt körözött német állampolgár ideiglenes átadási letartóztatását – tájékoztatta a bíróság csütörtökön az MTI-t.

A közlemény szerint a férfit szerdán, Magyarországon vette őrizetbe a magyar rendőrség egy európai elfogatóparancs alapján. Ezt a berlini államügyészség március 13-án bocsátotta ki egy fegyverek, lőszerek és robbanóanyagok tiltott kereskedelme miatt indult büntetőeljárás lefolytatása érdekében.
A német hatóság szerint a férfi 2016 május 3. és 2016. november 18. között engedély nélkül Magyarországról üzemeltetett egy olyan webshopot, amely Németországban kínált eladásra hosszú csövű puskákat, sörétes puskákat és gáz-riasztófegyvereket; összesen 193 alkalommal adott el a webshopon keresztül lőfegyvereket.
Azt is közölték, hogy a vádlott ügyvédje szerint az ideiglenes átadási letartóztatás elrendelése megalapozatlan. Azzal érvelt, hogy az elfogatóparancsban megjelölt időszakban védence életvitelszerűen
Magyarországon tartózkodott, a házkutatás során nem találtak nála lőfegyvernek minősülő eszközt, így ellene Magyarországon nincs folyamatban eljárás. Arra hivatkozva, hogy a német állampolgárságú vádlott magyar menyasszonyával és közös kisgyermekükkel él, kérte, hogy a bíróság tagadja meg az átadást, illetve az ideiglenes átadási letartóztatás helyett rendeljen el házi őrizetet vagy lakhelyelhagyási tilalmat.
A Fővárosi Törvényszék ennek ellenére elrendelte a férfi ideiglenes átadási letartóztatását, a bűncselekmény jellege miatt nem látott lehetőséget enyhébb kényszerintézkedésre. Arról is beszámoltak, hogy a bíróság a “teljes európai elfogatóparancs” beérkezését követően dönt a férfi átadásáról.
Az ügyész a végzést tudomásul vette, a védelem fellebbezett – közölte a törvényszék.
A rendőrség szerdán közölte, hogy jogsegélykérelem keretében Budapesten elfogták és kiadatási őrizetbe vették a 34 éves, német állampolgárságú Mario R.-t, akit a német ügyészek fegyvertörvény elleni bűncselekménnyel vádolnak.
A berlini tartományi főügyészség közleményben tudatta, hogy a hatóságok házkutatást tartottak két helyszínen, Budapesten és Barcson. Lefoglaltak különböző bizonyítékokat, főleg adathordozókat.
A férfit azzal vádolják, hogy 2016 májusa és novembere között illegális fegyverkereskedelmet folytatott a “migránsriasztó” (Migrantenschreck) elnevezésű, Magyarországról működtetett portálján. Az ügyleteket  vállalkozása és több magyarországi számla révén bonyolították le.
Az ARD német országos köztelevízió a tagesschau.de című hírportálján az üggyel kapcsolatban azt írta, hogy a férfi több mint 100 ezer euró (31 millió forint) bevételre tehetett szert. A beszámoló szerint az ellene indított eljárás során arra utaló adatok is előkerültek, hogy ő állhat bizonyos “uszító honlapok” mögött, amelyek szélsőjobboldali, antiszemita, a holokausztot relativizáló tartalmakat terjesztenek.
Hozzátették, hogy a német szélsőjobboldali szubkultúrába beágyazott férfi korábban tagja volt az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű pártnak.

 

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment