You are here
Első alkalommal gyakorlatozik Lengyelországban az odatelepített NATO-zászlóalj Nagyvilág 

Első alkalommal gyakorlatozik Lengyelországban az odatelepített NATO-zászlóalj

Mintegy 2500 katona részvételével hétfőtől tizenkét napos hadgyakorlatot tartanak Panda fedőnéven az északkelet-lengyelországi Orzyszban az odatelepített nemzetközi NATO-zászlóalj részvételével.

Ez az Orzyszban március óta állomásozó, mintegy 800 fős NATO-zászlóalj első hadgyakorlata. A részt vevő katonák, köztük a 15. lengyel gépesített dandár – melybe a NATO-zászlóaljat formálisan betagolták – jövő péntekig védelmi együttműködést gyakorolnak egy lehetséges hibrid háborús fenyegetés esetére. A hibrid háború a fegyverek és katonák rejtett bevetését is használó új hadviselési forma.
A művelet során a 15. gépesített dandár állományában lévő összes fegyverzetet, ezen belül amerikai Stryker páncélos járműveket, valamint légvédelmi fegyvereket is használnak.
A NATO a kelet-ukrajnai konfliktus és az ottani orosz beavatkozás miatt a tavaly júliusi varsói csúcstalálkozón döntött úgy, hogy megerősíti keleti szárnyát Lengyelországban, Észtországban, Litvániában és Lettországban, átlagosan ezer-ezer katonával. A Lengyelországba telepített, amerikai parancsnokságú alakulat amerikai, brit és román katonákból áll, és ősszel várhatóan horvát katonákkal is bővül.

Forrás: MTI /

További Hírek:

Leave a Comment