You are here
Elsüllyedt német tengeralattjáró roncsára bukkantak Skócia partjainál Skócia 

Elsüllyedt német tengeralattjáró roncsára bukkantak Skócia partjainál

Egy majdnem száz éve elsüllyedt német tengeralattjáró szinte sértetlen roncsára bukkantak mérnökök víz alatti elektromos kábelek fektetése közben Skócia partjai közelében, az Ír-tengeren.

Szakértők szerint lehetséges, hogy a német császári haditengerészet UB-85 jelű tengeralattjáróját találták meg, amely a hivatalos feljegyzések szerint 1918-ban süllyedt el.
Egy haditengerészeti szájhagyományban élő történet szerint egy tengeri szörny támadta meg a 45 méter hosszú hadihajót, amelyből a teljes legénységnek sikerült kimenekülnie. A hajóroncs azonosításában segítő Innes McCartney történész, tengerrégész azonban nem hisz a szörnyről szóló történetben. “A valóságban az UB-85 volt a tengeri szörny, amely megpróbált hajókat elsüllyeszteni a brit partoknál” – mondta.
McCartney szerint legkevesebb 12 brit és német hajóról tudnak, amelyek az Ír-tengeren süllyedtek el. “Ennek a jórészt sértetlen hajóroncsnak a jellegzetességei arról árulkodnak, hogy UBIII osztályú tengeralattjáróról van szó. Két ilyen típusú hajóról tudunk, amely odaveszett ebben a térségben, a híres UB-85-ről és testvérhajójáról, az UB-82-ről – hangsúlyozta.
“Ez a roncs valószínűleg egyike e kettőnek, de szinte lehetetlen megkülönböztetni őket, a rájuk festett számok alapján lehetne csak megtenni ezt, ám azok régóta eltűntek a roncsról” – idézte McCartneyt a BBC News.

Forrás: MTI / Kép: 24.hu /

További Hírek:

Leave a Comment