You are here
EP-választás – A francia jobboldal elutasítja a Macron-féle felosztást a haladáspárti és nacionalista erők között    EU 

EP-választás – A francia jobboldal elutasítja a Macron-féle felosztást a haladáspárti és nacionalista erők között  

Joseph Daul, az Európai Néppárt (EPP) elnöke és francia európai parlamenti csoportjának vezetője elutasította Emmanuel Macron francia államfő megközelítését, miszerint a jövő májusi európai parlamenti választások a haladáspárti erők és a nacionalisták között fog eldőlni.

“Az európai politikai térképnek ez a leegyszerűsítő megközelítése jók és rosszak harcára egy olyan színház, amelyben a főszerep az elnöké. A kétosztatúság forszírozása a megosztásra játszik rá, és a nacionalisták érdekét szolgálja. Lehet, hogy ez a stratégia jól jön az elnöknek, de Európának nem” – mondta az elzászi francia politikus a Le Figaro című francia konzervatív napilapban pénteken megjelent interjúban.
Pártja, a jobbközép Köztársaságiak elnöke, Laurent Wauquiez hasonló álláspontot fogalmazott meg csütörtök este a France2 közszolgálati televízió egyik műsorában.
Daul egyébként úgy látja, hogy a nacionalista pártok várható erősödése az EP-választásokon nehezítheti majd a jogalkotói munkát az Európai Parlamentben, de a képviselő meggyőződése, hogy az Európai Néppárt marad a legjelentősebb és legösszetartóbb csoport a választások után is.
Eközben Patrick Weil francia politológus, a bevándorlás nemzetközi kutatója, a Yale egyetem tanára a L’Obs című francia hetilap internetes oldalán megjelent interjúban úgy vélte, hogy a migrációról folytatott európai vita megrendezett az európai parlamenti választások előtti kampányban, és Emmanuel Macron francia elnök összejátszik Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel.
A francia kutató szerint “Macron elnök megpróbál Orbán és Salvini elsőszámú ellenfeleként feltűnni, miközben összejátszik velük. Ez egy látszólagos szembenállás, megrendezett, az európai választások közeledtével, azért, hogy Angela Merkel német kancellárt szendvicsként összenyomják”.
A politológus arra emlékeztetett, hogy míg a francia elnökválasztási kampányban Emmanuel Macron támadta az akkori francia kormányt, mert nem vett át menedékkérőket Olaszországtól, ezt ő sem tette meg elnökké választását követően, s ezzel hozzájárult az előző, balközép olasz kormány bukásához. Amióta viszont Matteo Salvini az olasz belügyminiszter, az együttműködés Olaszországgal jobban működik, Franciaország átvesz Olaszországtól migránsokat. Orbán Viktor kezébe pedig Patrick Weil szerint Emmanuel Macron “fegyvert adott” azzal, hogy az új francia bevándorlási és menekültügyi törvény alapján megnehezítik azon Franciaországban született és felnőtt gyerekek későbbi állampolgársághoz jutását, akiknek szülei illegális bevándorlóként érkeztek az országba.

mti / daily express

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment