You are here
Erős női karaktereket bemutató filmek versenyeznek az Európai Parlament Lux filmdíjáért Film Kultúra 

Erős női karaktereket bemutató filmek versenyeznek az Európai Parlament Lux filmdíjáért

Erős női karaktereket bemutató három európai alkotás versenyez az Európai Parlament (EP) Lux filmdíjáért, a filmeket novembertől vetítik Európa minden országában – közölte az uniós parlament szerdán.

A tájékoztatás szerint a Lux filmdíj idei döntősei – A másik oldal, az Izlandi amazon és a Styx című filmek – mind olyan európai alkotások, amelyek különleges élettörténeteken keresztül mutatják be három nő küzdelmét a boldogságért, olyan kulcsfontosságú témákat érintve, mint az élet értékei, a felelősség, a migráció, a nacionalizmus vagy a környezetvédelem.
Mint közölték, Benedikt Erlingsson, az Izlandi amazon rendezője energetikus és életigenlő filmet készített egy zenetanárnő és környezetvédelmi aktivista kettős életéről. A szerb Mila Turajlic A másik oldal című dokumentumfilmje egy család történetén keresztül mutatja be az ország demokráciáért folytatott küzdelmét. Az osztrák Wolfgang Fischer, a Styx rendezője pedig a menekültválságot dolgozza fel egy vitorlázónő morális vívódását követve.
A parlamenti sajtóiroda közlése szerint mindhárom filmet az Európai Uniónak mind a 24 hivatalos nyelvén, így magyarul is feliratozzák, és októbertől decemberig vetítik az európai mozikban.
Mint írták, Magyarországon az Uránia moziban lehet megnézni a filmeket, a Styxet november 7-én, A másik oldalt november 8-án, az Izlandi amazont november 9-én. Az EP budapesti irodája október 26-tól játékot indít, amelyen jegyeket lehet nyerni a vetítésekre.
A győztes filmet az EP-képviselők választják ki, de a nézők is szavazhatnak 2019. január 31-ig a Lux filmdíj honlapján.
A tájékoztatás szerint a filmdíj idei nyertesét novemberben jelenti be az uniós parlament, a díjátadót november 14-én, kedden Strasbourgban rendezik.

mti / muzsa

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment