You are here
Értékes festmények tűntek el a szerb parlamentből Milosevic hatalmának megdöntésekor Kultúra 

Értékes festmények tűntek el a szerb parlamentből Milosevic hatalmának megdöntésekor

Hatvan festmény eltűnt vagy megsemmisült, további több tucat pedig megsérült 2000. október 5-én, azon a napon, amikor Belgrádban a tüntetők betörtek a parlamentbe, és a kéthetes tiltakozássorozat eredményeképpen megdöntötték a diktátornak is nevezett Slobodan Milosevic hatalmát.

A Politika című belgrádi napilap szerdán közölt cikke szerint számos jugoszláv és szerb festő képe tűnt el tizenhét évvel ezelőtt. “Ezek a képek mindmáig nem kerültek elő, a róluk készült fotók a belügyminisztérium adatbázisában megtalálhatók, a rendőrség azóta sem zárta le a nyomozást” – hangsúlyozta Vesna Dujmovic, a szerbiai képviselőház értékeit felügyelő csoport tagja. Hozzátette: pótolhatatlan veszteségről van szó.
Dujmovic kiemelte, hogy a művelődési minisztérium az utóbbi években 39 képet adományozott a parlamentnek, így kortárs alkotók képeivel egészítették ki a kollekciót.
A belgrádi parlament épülete közel három évtizedig épült, az első ülést ebben az épületben 1936. október 20-án tartották. Ezt követően kezdték díszíteni a termeket és az irodákat. 2000. október 5. előtt 156 kép volt a gyűjteményben, most pedig 168, főként olajfestmény látható a szerb főváros egyik legimpozánsabb épületében.
MTI

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment