You are here
Spanyol király: bizonytalanságot és kétségeket ébreszt a Brexit a brit piacon tevékenykedő spanyol cégek körében Brexit UK 

Spanyol király: bizonytalanságot és kétségeket ébreszt a Brexit a brit piacon tevékenykedő spanyol cégek körében

A spanyol király szerint bizonytalanságot és kétségeket ébreszt a Brexit, vagyis a brit EU-tagság megszűnése a brit piacon tevékenykedő spanyol cégek körében.

VI. Fülöp, aki II. Erzsébet királynő vendégeként hivatalos állami látogatáson tartózkodik Londonban, a City pénzügyi központjában üzleti vezetők előtt tartott csütörtöki elődadásában kijelentette: a kilépési tárgyalásokon arra kell törekedni, hogy e bizonytalanság a lehetséges minimumra csökkenjen, és minél kevesebb akadály emelkedjen a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok elé.
A brit piac a spanyol gazdaság első számú európai befektetési és export-célállomása. A Nagy-Britanniába irányuló spanyol export értéke 2015-ben 28 milliárd euró volt, a brit gazdaságban felhalmozódott spanyol működőtőke-állomány pedig elérte a 82 milliárd eurót.
A Spanyolországba irányuló brit export értéke 16,7 milliárd euró volt abban az évben, és Nagy-Britannia a második legnagyobb befektető a spanyol gazdaságban: a brit működőtőke a teljes állomány 12 százalékát teszi ki.
VI. Fülöp király a Cityben tartott csütörtöki üzleti rendezvényen kiemelte: a brit befektetések 110 ezer állást teremtettek Spanyolországban, ahol mintegy ezer brit vállalat működik.
A spanyol uralkodó hazája londoni nagykövetségén, Nagy-Britanniában élő spanyolok előtt is tartott egy előadást, kijelentve: bízik abban, hogy a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló majdani megállapodás biztosítja majd a lehetőséget a több mint százezres nagy-britanniai spanyol közösség számára ahhoz, hogy továbbra is “a békesség és a bizalom légkörében” élhessen Nagy-Britanniában, ugyanúgy, mint akkor, amikor “a bizonytalanság még nem vetette rá árnyékát a jövőre”.
Spanyolországban több mint 300 ezer brit él, többségük nyugdíjas, akik a jelenleg még rájuk is érvényes EU-jogszabályok alapján ingyenesen vehetik igénybe a helyi egészségügyi ellátó szolgálatot.
A Nagy-Britanniában élő 116 ezer spanyol többsége dolgozik.
A spanyol királyt csütörtök délután a Downing Streeten fogadta Theresa May brit miniszterelnök is, aki kijelentette: London “mély és különleges” partneri viszonyra törekszik az Európai Unióval a brit EU-tagság megszűnése után is. May megerősítette, hogy a brit kormány a kilépési tárgyalásokon elsődleges fontosságúnak tartja a Nagy-Britanniában élő spanyol és más külföldi EU-állampolgárok jelenlegi státusának garantálását, de viszonossági alapon, vagyis úgy, hogy az uniós országokban élő britek is hasonló garanciában részesüljenek.

Forrás: MTI / Kép:   hir.ma   /

További Hírek:

Leave a Comment