You are here
EU: Elfogadhatatlan mindenfajta katonai akció a Gázai övezetben EU Nagyvilág 

EU: Elfogadhatatlan mindenfajta katonai akció a Gázai övezetben

Elfogadhatatlan  rakéták használata és mindenfajta, a polgári lakosság ellen irányuló katonai akció a Gázai övezetben – hangsúlyozta az EU külügyi szolgálata (EEAS) hétfőn.

A nyilatkozat szerint komoly aggodalomra adnak okot a Gázai övezetben kirobban súlyos zavargások, ezért az Európai Unió arra szólította fel a szembenálló feleket, hogy hagyjanak fel a további fegyveres akcióktól a helyzet elmérgesedésének megakadályozása érdekében. A kiújuló harcok ugyanis a civil lakosság életét veszélyeztetik és hátráltatják a béke megteremtését célzó intézkedések eredményességét – tették hozzá.
Hétfő délután egy óra leforgása alatt mintegy száz rakétát lőttek ki a Gázai övezetből a környező dél-izraeli településekre az izraeli média szerint, az izraeli hadsereg harci repülői pedig válaszul légicsapásokat hajtottak végre a palesztinok lakta területen az övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet erődítményei ellen.
A fellángolt konfliktus közvetlen előzménye, hogy előző éjjel izraeli kommandósok civil ruhában és járművel behatoltak a Gázai övezetbe, hogy ott titkos küldetést hajtsanak végre. Az akció kudarcba fulladt, tűzharc tört ki, amelyben hét palesztin életét vesztette, köztük a Hamász katonai szárnyának egyik parancsnoka, izraeli oldalon pedig egy alezredes. Az izraeli katonák kimenekítésekor az izraeli légierő számos rakétát lőtt ki gázai célpontokra.

mti / flickriver

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment