You are here
Európai Parlament: állandó uniós mechanizmus létrehozására van szükség a jogállamiság védelmében EU 

Európai Parlament: állandó uniós mechanizmus létrehozására van szükség a jogállamiság védelmében

Állandó és hatékony európai uniós mechanizmusra van szükség a jogállamiság, a demokrácia védelmében; sajnálatos, hogy az Európai Bizottság a korábbi felszólítások ellenére sem állt még elő javaslattal ennek létrehozására – áll az Európai Parlament (EP) szerdai állásfoglalásában.

A strasbourgi plenáris ülésen kézfeltartással elfogadott dokumentumban a képviselőtestület felkérte a bizottságot, hogy készítsen éves jelentést a jogállamiság és a többi uniós alapérték tiszteletben tartásáról minden tagország vonatkozásában.
Mint írták, az objektív értékelést követően ajánlásokat kellene megfogalmazni, s az eljárást össze lehetne kapcsolni azzal a tervezettel, amelynek értelmében a jogállamiság megsértésének költségvetési következményei lennének.
Kiemelték: a demokráciát védő mechanizmusra most minden eddiginél nagyobb szükség van, mivel a jelenlegi eljárások nem megfelelőek.
A képviselők felszólították az uniós tagállamok kormányainak tanácsát, hogy “megfelelően tegyen eleget” a feladatainak az EU-alapszerződés hetes cikke szerinti, Lengyelországgal és Magyarországgal szemben folyamatban lévő eljárások ügyében, és eközben teljes körűen tájékoztassa a parlamentet.
Emellett azt kérték, hogy a tanács hívja meg ülésére az EP képviselőit, hogy ismertethessék az úgynevezett Sargentini-jelentést, amelynek alapján megindították Magyarországgal szemben a jogállamisági eljárást.
A nem törvényerejű állásfoglalásban rámutattak, hogy Máltán, Szlovákiában és Romániában is “gyülekeznek a felhők a demokrácia és a jogállamiság körül”, s egyre több tagállam ellen indul kötelezettségszegési eljárás az igazságügy, az alapjogok és az állampolgári jogok területén.
Figyelmeztettek: ezen értékek eróziója az egész EU-ban veszélyezteti a szabadságot, a biztonságot és az igazságszolgáltatást, emellett aláássa az unió külföldi fellépésének hitelességét, főként a csatlakozási tárgyalások és a szomszédsági politika terén.

mti / hirado

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment