You are here
Évtizedes csúcson a brit termelőágazatok teljesítménye UK 

Évtizedes csúcson a brit termelőágazatok teljesítménye

Évtizedes csúcsra emelkedett 2017 végén a brit gazdaság termelőágazatainak teljesítménye.

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai adatismertetése szerint a gazdaság tavaly novemberi átfogó termelési indexe havi, illetve háromhavi mozgó átlagban számolva egyaránt a legmagasabb volt a 2008 februárjában mért legutóbbi csúcsszint óta.
Ugyanez érvényes a feldolgozószektorra kiszámolt szűkebb merítésű termelési index esetében.
Az ONS adatai szerint háromhavi mozgó összevetésben a fő termelőágazatok teljes kibocsátási értéke 1,2 százalékkal emelkedett a tavaly novemberrel zárult három hónapban. Ehhez a feldolgozóipar adta hozzá a legtöbbet, 1,4 százalékos teljesítménynövekedéssel a vizsgált időszakban.
A termelési index 100-as viszonyítási szintjének kijelöléséhez az ONS a 2015-ös teljesítményadatokat használja. Ahhoz képest a brit gazdaság termelőszektorainak átfogó kibocsátási indexe és a feldolgozószektor termelési indexe egyaránt 105 körüli szinteken járt tavaly novemberben.
A statisztikai hivatal grafikus kimutatása szerint ugyanakkor ezek a jelzőszámok még mindig nem érték el a globális pénzügyi válság előtti szinteket, mivel 2008 februárjában, a legutóbbi csúcsteljesítmény mérésének idején 110-111 pont körül volt a visszaszámolt termelési index.
A brit gazdaság egészének távlati teljesítményét a nemzetközi pénzügyi és üzleti szervezetek a termelőágazatok élénkülése ellenére is borúlátó módon ítélik meg.
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) december végén Londonban ismertetett éves értékelésében mindössze 1,5 százalékos brit GDP-növekedést valószínűsített az idei évre. Az IMF szerint a nagy-britanniai beruházások növekedési üteme máris elmarad attól a szinttől, amelyet a jelenlegi erőteljes világgazdasági növekedés környezetében várni lehetne, és az üzleti vállalkozások várhatóan továbbra is halasztják beruházási döntéseiket mindaddig, amíg nem körvonalazódik konkrétabban Nagy-Britannia és az EU jövőbeni kereskedelmi kapcsolatainak feltételrendszere.
A fejlett ipari gazdaságok alkotta Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szintén Londonban ismertetett éves országjelentése azt állapította meg, hogy ha a brit kormány az EU-tagság megszűnésének várható időpontjáig, 2019 márciusáig nem jut szabadkereskedelmi megállapodásra az EU-val, és emiatt az unióval folytatott brit kereskedelemre a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályrendszere lép érvénybe – amely vámjellegű és egyéb akadályok megjelenésével járna a kétoldalú kereskedelemben -, az a brit gazdaság növekedési ütemét már abban az évben 1,5 százalékponttal lassítaná a megállapodás létrejöttével számoló alapeseti prognózishoz képest.
Ez akár recessziót is jelenthet, mivel a távlati alapeseti előrejelzések 2019-re egyöntetűen 1,5 százaléknál lassabb növekedést valószínűsítenek a brit gazdaságban.

mti

További Hírek:

Leave a Comment