You are here
Fellőtték a SpaceX új óriás rakétáját, amely magával vitte a Tesla elektromos autóját Érdekességek Tech 

Fellőtték a SpaceX új óriás rakétáját, amely magával vitte a Tesla elektromos autóját

 Sikeresen útnak indították kedd délután az Egyesült Államokból a SpaceX vállalat új, óriás rakétáját, amely kísérleti repülésére egy Tesla Roadster típusú gépkocsit is magával vitt, hogy Nap körüli pályára állítsa. A meggyszínű sportautóba „utast” is ültettek, egy űrruhába öltöztetett bábut, amely a Starman nevet kapta. A Teslagépkocsi a tesztrepüléseken szokásos értéktelen ballasztsúlyt (vas, beton) helyettesíti, ugyanakkor óriási reklámértékkel bír a cégtulajdonos Elon Musk számára. A Falcon Heavy nevű rakéta a jelenlegi legerősebb űreszköz, és korábban is csak a Holdra szálláshoz használt Saturn V típus múlta felül.

Az indítást óriási érdeklődés kísérte a helyszínen, a floridai Cape Canaveralban és a tv-képernyőkön keresztül. Elon Musk, a SpaceX és a Tesla tulajdonosa nem zárta ki a kudarc lehetőségét, de hétfőn azt mondta, hogy a mérnökök mindent megtettek a siker érdekében, és ő belenyugszik, bármi is történjék.

A Falcon Heavy felépítése egyszerű: egy korábban már kipróbált rakétatípusból (Falcon 9) hármat kapcsoltak egybe. A nagy kérdés, hogy a három egység miként tud majd együttműködni repülés közben. A Falcon Heavy három gyorsító rakéta összesen 27 hajtóművének segítségével emelkedett a magasba. A majdnem 70 méter magas űreszköz, ha beválik, a jövőben képes lesz majd 70 tonna hasznos terhet Föld körüli pályára állítani, míg a magasabb, geostacionárius pályára 22,2 tonna tömegű terhet vihet magával.

Két gyorsítórakéta – amely már szállított hasznos terhet a Nemzetközi Űrállomásra – nyolc perccel a start után szinkronban szállt le a Cape Canaveral-i Kennedy űrközpont közelében lévő légi támaszpontra, így további űrmissziókon is fel lehet majd őket használni. Egy ideig nem lehetett tudni, hogy mi történt a harmadik, középső gyorsítórakétával, amely a gépkocsit eljuttatta az űrbe, és amelynek az Atlanti-óceánon horgonyzó uszályon kellett volna landolnia, Florida partjaitól mintegy háromszáz tengeri mérföldre.

Elon Musk később sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a harmadik, vadonatúj gyorsítórakétában feltehetően nem maradt elegendő üzemanyag ahhoz, hogy lefékezze magát, ezért valahol a „drónhajó” közelében lezuhant. Musk szerint a rakéta óránkénti 483 kilométeres sebességgel csapódott a tengerbe. A becsapódáskor károk keletkeztek a horgonyzó platformban, megrongálódott két hajtóműve, és tönkrement az a kamera is, amelynek rögzítenie kellett volna a landolást. A gyorsítófokozat darabjai szanaszét szóródtak a platformon és az óceánon. A harmadik Falcon 9-es gyorsítórakéta megsemmisülése ellenére az űripar történelminek mondható rakétakísérlete sikeresnek könyvelhető el.

Falcon Heavy a jövőben képes lesz majd akár 70 tonna hasznos terhet Földkörüli pályára állítani, a Holdra vagy a Marsra vagy még távolabbi helyekre vinni. A rakétakísérletet hatalmas érdeklődés övezte szerte a világon, a Youtube videomegosztó portál jóvoltából milliók nézhették élőben a kísérletet és a Roadster űrbéli utazásának kezdetét a rájuk szerelt kamerák segítségével. Ez volt a Youtubetörténetének második legnagyobb online nézettségű eseménye.

Elon Musk a felbocsátás után néhány órával Twitter-bejegyzésében tudatta, hogy a Falcon Heavy utolsó fokozatának hajtóművei harmadszor is sikeresen beindultak, az űrhajó – elhagyva a Föld gravitációs terét – áthaladt a Mars keringési pályáján is, és jelenleg az aszteroidaöv felé tart. A gépkocsi hat hónap múlva érkezik a Mars közelébe, de nem valószínű, hogy a bolygóba csapódik, hanem évmilliókon át kering majd a Nap körül, elhaladva néha a Föld és a Mars közelében is.


A Földbe csapódhat az űrbe küldött Tesla

Elég kicsi az esély arra, hogy egyszer a Földnek ütközik Elon Musk múlt héten felküldött űrverdája, ám ez a forgatókönyv sem zárható ki teljesen – állapította meg egy új tanulmány.

A Roadster keringési pályáját vizsgálva kutatók egy csoportja arra jutott, hogy az autó több alkalommal is meg fogja közelíteni a Földet, és az sem zárható ki, hogy egyszer „visszatér majd hozzánk” – írja a Science Alert. A számításokat Hanno Rein, a Scarboroughi Torontói Egyetem csillagásza és munkatársai végezték el: az orbitális dinamika ismeretében azt próbálták megbecsülni, milyen pályán mozoghat majd a jövőben az égi gépjármű.

Minden szükséges szoftver rendelkezésre állt, és mivel múlt héten volt a felbocsátás, úgy voltunk vele, nézzük, mi történhet”– nyilatkozta Rein a Science magazinnak.Szóval előre pörgettük néhány millió évvel a Tesla keringését”– tette hozzá.

Mivel e hosszú idő alatt rengeteg minden történhet és kvázi lehetetlen megbecsülni, útja során milyen gravitációs hatások fogják érni a Teslát, a szimuláció nagyjából a következő képet festette le az autó útjáról:a kocsi elliptikus pályán fog keringeni a Nap körül, és többször keresztezni fogja a Mars, a Föld és a Vénusz pályáját. Több alkalommal is bolygónk közelében fog elhaladni, a legelső ilyenre azonban 2091-ig várni kell.Ami biztató, hogy becsapódástól az elkövetkező néhány ezer évben biztosan nem kell tartani, ám ezt a forgatókönyvet sem lehet teljes mértékben kizárni.

Kaotikus pálya miatt lehetetlen pontosan jósolni

„Mivel a pálya kaotikus, csak statisztikai értelemben tudunk következtetéseket levonni, azt nem tudjuk hajszálpontosan megjósolni, mi lesz néhány ezer év múlva” – mondta Rein a CBS News hírportálnak.A kutatók összesen 240 szimulációt futtattak le, ezek alapján 50 százalék az esély arra, hogy néhány tíz millió éven belül az autó a Földnek ütközzön.

Az idő múlásával a becsapódás kockázata nő, 3 millió évvel később a Földdel való ütközés valószínűsége 11 százalékra nő. Marsi becsapódást egyetlen szimuláció sem mutatott ki, és csak egyetlen teszt szerint fog a jármű – várhatóan 3 millió éven belül – a Nappal „karambolozni”.

Ha meg is történik a becsapódás, akkor sem fenyegeti veszély az emberiséget: a roncs nagy része elég a légkörben, csupán kisebb darabok érhetik el a felszínt.

Az eredmények egyelőre nem jelentek meg tudományos folyóiratban, az arXiv.org oldalán viszont megtekinthetők a számítások.

 

Forrás:erdekesvilag.hu/ Kép:   lokal.hu   /

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment